فشارخون بالا

فشار خون بالا زماني اتفاق می افتد که فشار خون شما به طور ناسالمی افزایش یابد. اندازه گیری فشار خون مشخص می کند که چه مقدار خون در رگ های خونی انسان عبور می کند.

این یک بیماری شایع است که در آن فشار طولانی مدت خون به دیواره شریان های انسان به اندازه کافی زیاد است ، که در نهایت ممکن است باعث ایجاد مشکل در سلامتی انسان مانند بیماری قلبی شود.

فشار خون با دو عامل تعیین می شود عامل اول میزان خون پمپ شده توسط قلب و عامل دوم میزان مقاومت به جریان خون در شریان های انسان  .

به طوریکه هرچه قلب انسان خون بیشتری پمپ کند و شریانهای انسان باریک تر باشد ، فشار خون انسان بالاتر می رود.

ممکن است انسان سالها بدون هیچ علامتی فشار خون بالا داشته باشد. در نتیجه بدون علائمي، آسیب به رگ های خونی و قلب انسان ادامه می یابد و در این صورت قابل تشخیص است.

پرفشاری خوفش كنترل نشده خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی ، از جمله حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

فشار خون بالا در اثر گذر سال ها ایجاد میشود. خوشبختانه این عارضهبه راحتی قابل تشخیص است. هنگامی که می دانید فشار خون بالا دارید ، می توانید باپزشک برای کنترل فشارخون بالا همکاری کنید.

نشانه هاي فشارخون بالا

در ادامه  می خواهیم به نشانه های  فشارخون بالا بپردازیم.

اکثر مبتلایان به فشار خون بالا هیچ علامت و علائمی ندارند ، حتی اگر قرائت فشار خون به میزان خطرناک زیادی برسد.

برخی از افراد با فشار خون بالا ممکن است دچار سردرد ، تنگی نفس یا خونریزی بینی شوند ، اما این علائم خاص نیستند و معمولاً تا زمانی که این عارضه به مرحله شدید یا تهدیدآمیز نرسد ، بروز نمی کنند.

اگر قبلاً به فشار خون بالا مبتلا شده باشید یا فاکتورهای خطر دیگری برای بیماری های قلبی عروقی داشته باشید ، پزشک به شما توصیه می کند که به صورت مکرر فشارخون را اندازه بگيريد . برای كودكان از سن 3 سال و بالاتر معمولاً اندازه گیری فشار خون را باید به عنوان بخشی از معاینات سالانه آنها قرار داد.

اگر مرتباً پزشک خود را نمی بینید ، ممکن است بتوانید اندازه گیری فشار خون را در یک سری اماکن بهداشتی یا سایر مناطق جامعه انجام دهید. همچنین در برخی فروشگاه ها دستگاه هایی موجودند که فشار خون را به طور رایگان بررسی می کنند.

دستگاه های فشارخون عمومی که داخل داروخانه ها نیز موجود هستند ، اطلاعات خوبی در مورد میزان فشارخون ارائه می دهند.

دقت این دستگاه ها به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله استفاده صحیح از آن ها.در این زمینه باید از پزشک در مورد استفاده از دستگاه های فشار خون عمومی مشاوره گرفته شود.

فشارخون بالا

دلايل ابتلا به فشارخون بالا

ابتدا شما را با انواع فشار خون بالا آشنا می کنیم .

فشار خون بالا دو نوع دارد :

پرفشاری خون اولیه و ثانویه

1.فشار خون اولیه برای اکثر بزرگسالان ، هیچ دلیل مشخص کننده ای ندارد. این نوع فشار خون بالا ، به نام فشارخون بالای اولیه شناخته می شود و طی سالهای متمادی به تدریج توسعه می یابد.از جمله عوامل موثر در این نوع فشارخون ، عوامل ارثی می باشد.

2.فشارخون ثانویه در برخی از افراد که فشار خون بالا دارند ناشی از یک بیماری زمینه ای است. این نوع فشار خون بالا ، به نام فشار خون بالای ثانویه ، به طور ناگهانی ظاهر می شود و باعث فشار خون بالاتر از فشار خون اولیه می شود. شرایط و داروهای مختلف می تواند منجر به پرفشاری خون ثانویه شود ، از جمله مشکلات کلیوی ، تیروئیدی ،نقص های خاصی که در غروق خونی به صورت مادرزادی به وجود آمده است ،تومورهای غده آدرنال ،استفاده از برخی داروهای خاص مانند قرص های ضد بارداری، داروهای ضد سرماخوردگی ، داروهای ضد درد و همچنین استفاده از داروهای غیر قانونی .

عوامل خطر در ابتلا به فشارخون بالا

فشار خون بالا عوامل خطرناک بسیار زیادی دارد . از جمله :

1.افزايش سن

با افزایش سن ، خطر ابتلا به پرفشاری خون بالا می رود. تا حدود سن 64 سالگی ، در مردان شایع است. زنان احتمالاً بعد از 65 سالگی دچار خواهند شد.

فشارخون بالا - افزایش سن

2. ارث و سابقه خانوادگی

اين عامل منجر به ابتلا به فشارخون بالا می شود .

فشارخون بالا - سابقه خانوادگی

3.اضافه وزن یا چاقي

هر چه وزن بیشتر باشد ،خون  مورد نیاز برای تأمین اکسیژن و مواد مغذی به بافتها بیشتر می باشد. با افزایش میزان گردش خون در رگهای خونی ، فشار بر دیواره های شریان انسان نیز افزایش می یابد . منجر به فشارخون بالا می شود .

فشارخون بالا - اضافه وزن و چاقی

4.نداشتن فعالیت فیزیکی

افرادی که غیرفعال هستند ، ضربان قلب بالاتری دارند. هرچه ضربان قلب انسان بیشتر باشد ، قلب انسان باید با هر انقباض کار کند و نیرو در شریان های او قوی تر می شود. کمبود فعالیت بدنی همچنین خطر اضافه وزن را افزایش می دهد.

فشارخون بالا - ورزش

5. مصرف سیگار

زیرا مصرف سیگار فشار خون را تا چندین دقیقه پس از استعمال بالا نگه می دارد .مواد شیمیایی موجود در سیگار و تنباکو می تواند فشار وارد شده به رگ ها را افزایش دهد.علاوه بر این باعث باریک شدن شریان های انسان شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد .

فشارخون بالا - ترک سیگار

6. مصرف زیاد سدیم در غذا ها

.مصرف بیش از حد سدیم در رژیم غذایی می تواند باعث شود بدن انسان مایعات را حفظ کند و این باعث ابتلا به فشار خون بالا می شود.

فشارخون بالا - مصرف زیاد نمک

7. نوشیدن زیاد الکل

مصرف الکل باعث ابتلا به فشارخون بالا شده و استفاده از داروهای فشارخون را بی تاثیر می کند.

فشارخون بالا - الکل ننوشید

 

 

8.استرس

استرس بالا نیز یکی از عوامل فشارخون بالا می باشد . این عامل می تواند به صورت موقتی فشارخون انسان را بالا ببرد . اگر با غذا خوردن بیشتر ، استعمال دخانیات یا نوشیدن الکل سعی در آرامش دارید ، فقط ممکن است مشکلات فشار خون بالا را افزایش دهید.

فشارخون بالا - کاهش استرس

در بعضی موارد فشار خون در دوران بارداری نیز اتفاق می افتد .

اگرچه فشار خون بالا در بزرگسالان شایع است ، ممکن است کودکان نیز در معرض خطر باشند. برای برخی از کودکان این مشکل در اثر مشکلات کلیه یا قلب ایجاد می شود. اما برای تعداد فزاینده ای از بچه ها ، عادات سبک زندگی نامطلوب ، مانند رژیم غذایی ناسالم ، چاقی و عدم ورزش باعث این بیماری می شود.

عوارض فشارخون بالا

فشار بیش از حد به دیواره شریان های خونی که ناشی از فشار خون بالا است ، می تواند به رگ های خونی انسان و همچنین اندام های بدن او آسیب برساند. هرچه فشار خون بالاتر باشد و از کنترل خارج شود ، این آسیب بیشتر می شود.

فشار خون بالا کنترل نشده می تواند منجر به عوارضی از جمله حمله قلبی ، سکته مغزی ،نارسایی قلبی ،مشکل در حافظه و ادراک ،شندروم متابولیک و … منجر شود .

در جدول زیر مقادیر فشار خون نرمال و بالا را مشاهده می کنید .

فشارخون بالا

دیدگاهتان را بنویسید