تیرکشیدن قلب از مشکلاتی است که میتواند، نشان دهنده مشکلات قلبی عروقی متفاوتی باشد. این مشکل ممکن است در اثر دلایل مختلفی از جمله آنژین صدری، حمله قلبی و استرس شدید اتفاق بیوفتد. تشخیص صحیح علت این عارضه اهمیت زیادی دارد و نیازمند مراجعه به پزشک است، تا در صورت وجود مشکل جدی جهت درمان اقدام کنید. در ادامه این مقاله به بررسی علائم، علل مختلف و درمان این عارضه میپردازیم.
فهرست مطالب
علل تیرکشیدن قلب
قلب اندامی است که با بخشهای مختلف بدن در ارتباط است، تغییر در وضعیت اندامهای بدن میتواند باعث اختلال در روند کار قلب شود، به همین سبب علل مختلفی میتواند باعث این احساس شود. برخی از این دلایل مربوط به خود این اندام است و برخی دیگر به سایر اندامهای بدن برمیگردد. در این بخش به بررسی علل مختلفی که باعث به وجود آمدن این عارضه میشود میپردازیم.
دلایل تیرکشیدن قلب که مربوط به مشکل قلبی است
اولین عامل تیر کشیدن که میتوان به آن اشاره کرد، اختلال در روند کار خود قلب است. در این قسمت به بررسی مشکلاتی که میتواند برای قلب اتفاق بیوفتد و سبب تیر کشیدن در این ناحیه شود میپردازیم.
- حمله قلبی: انسداد جریان خون به قلب است.
- آنژین صدری: موجب این مشکل در قلب میشود و در اثر انسداد رگهای خونی منتهی به قلب شما ایجاد میشود.
- پریکاردیت: که التهاب کیسه در اطراف قلب است.
- میوکاردیت: که التهاب عضله قلب است.
- کاردیومیوپاتی: یک بیماری عضله قلب است.
- برش آئورت: یک بیماری نادر است که شامل پارگی آئورت میباشد. آئورت رگ بزرگی است که از قلب خارج میشود.
علت تیرکشیدن قلب در دوران پریود
ممکن است برای شما یا اطرافیانتان اتفاق افتاده باشد که در دوران پریود دچار تیرکشیدن در قلب شده باشید، در اکثر موارد این عارضه به تغییرات هورمونی مربوط است.
- افزایش استروژن و پروژسترون: در دوران قاعدگی میزان استروژن و پروژسترون در بدن افزایش مییابد و به همین علت تغییراتی در عملکرد قلب و عروق رخ میدهد.
- افزایش فشار وارد بر رحم: مقدار فشار وارد شده بر رحم نیز در دوران پریود افزایش مییابد، و تشدید فعالیت عضلانی رحم را در پی دارد که سبب تیرکشیدن در قلب شود.
- کاهش سطح منیزیم: در این دوران مقدار منیزیم بدن کاهش مییابد، کاهش منیزیم میتواند باعث ایجاد گرفتگی عضلات و بروز این عارضه شود.
- کم خونی: اگر مقدار خون ریزی فرد در این زمان زیاد باشد منجر به کم خونی میشود. در این حالت مقدار هموگلوبین بدن کاهش مییابد و فرد احساس ضعف و تیر کشیدگی میکند.
وقوع این عارضه در دوران قاعدگی معمولا خطرناک نیست و جای نگرانی ندارد و پس از مدت کوتاهی برطرف میشود. اما اگر این عارضه در دوران پریودی با علائمی مانند تنگی نفس، سرگیجه، استفراغ و حالت تهوع همراه باشد بهتر است به پزشک مراجعه شود.
مشکلات ریوی که منجر به تیرکشیدن در قلب میشود
مشکلات ریوی از دیگر عواملی هستند که بر فعالیت قلب تاثیر دارند و میتوانند موجب اختلال در قلب شوند، برخی از این مشکلات عبارتند از:
- ذات الریه
- برونشیت ویروسی
- لخته خون یا آمبولی ریه (آمبولی ریوی انسداد رگ خونی است که به ریهها ختم میشوند)
- برونکواسپاسم: برونکواسپاسمها، معمولاً در افرادی که آسم و اختلالات مرتبط با آن، مانند بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) دارند، رخ میدهد.
- عفونتهای تنفسی (به ویژه هنگامی که باعث سرفه مکرر میشوند) نیز میتوانند باعث تیرکشیدن در خود یا اطراف قلب شود.
دلایل گوارشی که منجر به احساس تیرکشیدن در قلب میشود
طیف گستردهای از مشکلات دستگاه گوارش میتواند منجر به تیر کشیدن یا درد قلب در نزدیکی دندهها شود. مثلا:
- رفلاکس اسید میتواند باعث احساس سوزش در قفسه سینه و قلب شود. در این موارد فرد مبتلا به رفلاکس، مدتی بعد از خوردن غذا، تیرکشیدن یا سوزش شدیدی را تجربه میکند. همچنین ممکن است بعد از مصرف الکل یا غذاهای چرب، این درد بدتر شود.
- سنگهای صفرا میتوانند باعث درد ناگهانی و شدیدی شوند که چندین ساعت به طول انجامد، این درد از بین رفته و دوباره برمیگردد.
- التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده نیز از علائم گوارشی این عارضه میباشد.
علت تیرکشیدن قلب هنگام نفس کشیدن
بسیاری از مشکلات ریوی میتوانند باعث تیر کشیدن و یا سوزش قلب هنگام نفس کشیدن شوند، که در ادامه به این مشکلات ریوی اشاره میشود:
- انسداد ریهها: مسدود شدن ریهها (آمبولی ریه) توسط شریانی که خون در آن لخته شده و باعث جلوگیری جریان خون به بافت ریه و انسداد ریه میشود.
- التهاب پوشش ریهها (پلوریت): این بیماری هنگام تنفس یا سرفه باعث درد قفسه سینه میشود.
- مشکلات عضلانی: این مشکلات در ناحیه قفسه سینه و اطراف قلب میتواند باعث احساس تیر کشیدن و درد در قلب شود.
- پریکاردیت: التهاب پردههای ریه پریکاردیت نامیده میشود و میتواند باعث احساس ناخوشایند در قلب شود.
اگر مشکلات ریوی دارید، پزشک برای درمان و کاهش درد قلب شما دارویی تجویز میکند. یکی از این داروها BETALCO است که از قلب و ریهها محافظت میکند، طول عمر بیماران مبتلا به نارسایی قلبی را افزایش میدهد و حملات قلبی ناشی از مشکلات تنفسی را درمان میکند.
مشکلات عضلانی یا استخوانی که منجر به تیرکشیدن در قلب میشود
موارد زیر از مهمترین دلایل این مشکل، مربوط به عضلات یا استخوانها است:
- دندههای کبود یا شکسته
- درد عضلات ناشی از فشار یا سندرم درد مزمن
- فشردگی و شکستگیها باعث فشار بر عصب شده و منجر به تیرکشیدن قلب میشود.
از دیگر دلایل این اتفاق میتوان به حملات عصبی نیز اشاره کرد. این عارضه میتواند یک علامت ترسناک از حمله عصبی باشد و ممکن است فرد را دچار اضطراب کند. این درد میتواند مشابه حمله قلبی باشد. برخی از افراد با حملات عصبی ممکن است احساس کنند که در حال مرگ هستند. این حملات اغلب با تنفس عمیق از بین میروند. در برخی موارد، ممکن است فقط برای چند دقیقه دوام داشته باشند.
علائم تیر کشیدن در قلب
تیر کشیدن در اندام قلب با نشانههای مختلفی همراه است، که داشتن هر کدام از این علائم میتواند نشان دهنده دلایل مختلفی باشد، در ادامه به ذکر چند مورد از آنها و بررسی دقیقتر آنان میپردازیم:
درد یا فشار
تیر کشیدن در ناحیه قلب میتواند با درد و احساس فشار در فرد همراه باشد. پیدایش این احساس میتواند در نزدیکی قلب و یا نقاط مختلف بدن مانند بازوها، شانهها، دستها و پاها به وجود بیاید، این احساس ممکن است به صورت سوزش هم بروز پیدا کند.
تنگی نفس
احساس سختی یا گرفتگی در تنفس از دیگر عواملی است که میتواند با احساس تیر کشیدن در قلب بروز پیدا کند. این علائم معمولا پس از مدت کوتاهی بر طرف میشوند، در صورت طولانی مدت شدن آن به پزشک مراجعه کنید.
تعریق بیش از حد
یکی دیگر از علائمی که ممکن است با تیر کشیدن در ناحیه قلب همراه باشد تعریق بیش از حد در نقاط مختلف بدن است که این مشکل میتواند به صورت عرق سرد نیز اتفاق بیفتد. در صورت عدم بر طرف شدن این نشانهها درمدت زمان کوتاه به پزشک مراجعه کنید.
استرس یا اضطراب
به وجود آمدن احساس استرس و اضطراب یکی از رایجترین علائمی است که در کنار تیر کشیدن رخ میدهد. احساس دلهره و ترس ناشی از علائم دیگر نیز میتواند نشان دهنده مشکلات قلبی باشد.
احساس خستگی یا ضعف
در افرادی که درگیر مشکلات قلبی هستند ممکن است احساس خستگی یا ضعف بیشتر از حالت عادی رخ دهد و در هنگام بروز تیرکشیدن و یا سوزش قلب نیز اتفاق بیوفتد.
سایر علائم:
- طعم ترش یا اسیدی در دهان
- دردی که فقط بعد از بلع یا خوردن ایجاد میشود.
- مشکل در بلعیدن
- دردی که بسته به موقعیت بدن شما بهتر یا بدتر میشود.
- درد شدید هنگامی که نفس عمیق میکشید یا سرفه میکنید.
- تب، درد و لرز
- آبریزش بینی
- سرفه کردن
- احساس هراس یا اضطراب
- تنفس خیلی سریع و پشت سرهم
- درد کمر که به قسمت جلوی قفسه سینه منتقل میشود.
هنگام تیر کشیدن در ناحیه قلب چه باید کرد؟
در صورت احساس تیر کشیدن در قلب باید اقدامات لازم را با حفظ آرامش انجام داد، در ادامه به بررسی این اقدامات میپردازیم:
- استراحت: در صورت بروز احساس تیر کشیدگی در قلب آرامش خود را حفظ کنید و روی یک صندلی بنشینید و یا در صورت امکان روی یک سطح صاف دراز بکشید
- دارو: اگر دارویی برای این مشکل از طرف پزشک به شما توصیه شده است طبق دستور العمل پزشک آن را مصرف کنید.
- تماس با اورژانس: اگر علائم شما شدید است و تا حداکثر 15 دقیقه احساس بهبودی پیدا نکردید با اورژانس تماس بگیرید.
- مراجعه به پزشک: برای ارزیابی و درمان دقیقتر به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا با انجام تستهای لازم برنامه مناسب خود را دریافت کنید.
عوارض تیر کشیدن در قلب چیست؟
تیر کشیدن در ناحیه قلب اگر درمان نشود ممکن است به عوارض جدی منجر شود، بعضی از این عوارض عبارتند از:
سکته قلبی
در صورتی که تیر کشیدن ناشی از فعالیت نادرست عروق قلب، اختلالات الکترولیتی یا استرس باشد، ممکن است باعث بروز سکته قلبی شود.
فیبریلاسیون بطنی
این تغییرات ممکن است به یک وضعیت غیر طبیعی مانند فیبریلاسیون بطنی (Ventricular Fibrillation) منجر شود. فیبریلاسیون بطنی یک نوع نامنظمی شدید ضربان قلب است که در آن بطنهای قلب به طور ناهنجار و بدون هماهنگی و بسیار سریع کار میکند. این عارضه نامنظم شدن قلب را نشان میدهد.
افت فشار خون
در برخی مواقع، تیر کشیدن در ناحیه قلب میتواند باعث افت فشار خون شود که ممکن است باعث علائمی مانند سرگیجه، احساس خستگی و افتادگی شود.
تشخیص تیر کشیدن در ناحیه قلب
تشخیص تیر کشیدن در قلب بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند علائم فرد، تاریخچه پزشکی و آزمونهای تشخیصی صورت میگیرد. همچنین پزشک ممکن است از آزمونهایی مانند الکتروکاردیوگرافی، آزمایش خون جهت اندازه گیری مقدار آنزیم قلبی و تصویربرداریهای مختلفی مانند اکوکاردیوگرافی و آنژیوگرافی استفاده کند. برای تشخیص مشکلات قلبی به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا بر اساس شرایط شما، برنامه مناسب خودتان را ارائه دهد.
تستهای تشخیصی
پزشک شما ممکن است آزمایشاتی را برای کمک به تشخیص یا از بین بردن مشکلات مربوط به قلب، برای شما انجام دهد.
این تستها شامل موارد زیر است:
- نوار قلب (ECG یا EKG)، که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند.
- آزمایش خون، که سطح آنزیم را اندازه گیری میکند.
- اشعه ایکس قفسه سینه، که برای معاینه قلب، ریهها و رگهای خونی شما استفاده میشود.
- اکوکاردیوگرام، که از امواج صوتی برای ضبط تصاویر متحرک قلب استفاده میکند.
- MRI، که برای جستجوی آسیب به قلب یا آئورت استفاده میشود.
- تستهای استرس، که برای اندازه گیری عملکرد قلب شما بعد از ورزش استفاده میشود.
- آنژیوگرام، که برای جستجوی انسداد در شریانهای خاص استفاده میشود.
درمان احساس تیرکشیدن در قلب چیست؟
پزشک ممکن است این مشکل را با دارو، جراحی یا ترکیبی از این روشها درمان کند. درمان به علت و شدت تیر کشیدن بستگی دارد.
- داروهایی، که ممکن است شامل نیتروگلیسیرین و سایر داروهایی باشد که شریانهای تا حدودی بسته را باز میکنند، مثل داروهای ضد لخته و یا رقیق کننده خون.
- کاتتریزاسیون قلبی، که ممکن است شامل استفاده از بالون یا استنت برای باز کردن شریانهای مسدود شده باشد.
- ترمیم شریانها با جراحی
سخن پایانی
تیرکشیدن قلب یکی از علائم متعدد در ناحیه قلب و قفسه سینه است که میتواند هشداری از وجود یک بیماری قلبی جدی باشد و یا به دلیل اختلال در سایر سیستمها مانند سیستم تنفسی، گوارشی و یا عضلانی رخ داده باشد، اما به دلیل اهمیت قلب و حیاتی بودن این عضو شما در صورت بروز هرگونه علائم و ناراحتی در قفسه سینه و اطراف قلب باید ابتدا از نظر بیماریهای قلبی توسط یک متخصص قلب باتجربه و در مراکز تخصصی قلب باسابقه مورد ارزیابی قرار بگیرید.