شریعتی ، بالاتر از میرداماد ، خیابان منظرنژاد ، پلاک53 ، واحد9،کلینیک قلب دکتر ضربان
کلینیک فشار خون

کلینیک فشار خون

امروزه با توجه به سبک زندگی متفاوت ابتلا به فشارخون امری شایع است و با توجه به رژیم غذایی نامناسب، زندگی ماشینی و تحرک پایین افراد در رنج سنی متفاوت ممکن است به فشارخون بالا مبتلا شوند. عدم درمان فشارخون خود زمینه ساز مشکلات پزشکی بسیار جدی از جمله سکته مغزی، سکته قلبی، نارسایی قلبی و کلیوی و بیماری عروق کرونی خواهد بود و از همین رو ضروری است در اسرع وقت به یک کلینیک فشار خون فوق تخصصی مراجعه نمایید.

تماس و نوبتدهی
جهت ارتباط با کلینیک فوق تخصص فشار خون کلیک کنید
برای تماس، دریافت مشاوره و اخذ نوبت کلیک کنید

اهميت مراجعه به کلينيک فشار خون در چيست؟

به دلیل صنعتی شدن زندگی جوامع امروزی و تحرک پایین و شیوه‌های زندگی ناسالم در کنار تغذیه نامناسب امروزه بیماری فشارخون از مشکلات شایع بین تمام گروه‌های سنی است.

ضروری است حتما برای درمان فشارخون بالا که می‌تواند عوارض متعددی از جمله سکته مغزی و قلبی، نارسایی قلبی و کلیویی و حتی مرگ داشته باشد در اسرع وقت به بهترین کلینیک فشارخون تخصصی و فوق تخصصی جهت انجام غربالگری، تشخیص علل اولیه و ثانویه فشارخون و در نهایت درمان مشکلات مرتبط مراجعه نمایید.

از مزایای مراجعه به یک مرکز تخصصی فشارخون می‌توان به تشخیص به موقع علت بروز مشکلات فشارخون، ارزیابی احتمال ریسک ابتلا به فشارخون بالا با توجه به پایش منظم افراد مشکوک و درمان به موقع و درست این اشخاص برای جلوگیری از عوارض مهلکی که بیشتر بدان اشاره شد، می‌باشد.
تشخیص به موقع فشارخون بالا می تواند زندگی را تغییر دهد.

همانطور که می‌دانید این بیماری در صورت عدم درمان، می تواند منجر به تعدادی دیگر از شرایط سلامتی از جمله بیماری عروق کرونر، حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه شود. در کلینیک فوق تخصصی ما، هدف کمک به شما برای جلوگیری از این عوارض از طریق یک رویکرد با کیفیت بالا، جامع و تیم محور برای مراقبت بهتر از بیمار است.

بیماران معمولاً زمانی به کلینیک ارجاع داده می‌شوند که فشارخون بالایی داشته باشند که کنترل آن دشوار بوده و صرفاً با مصرف همزمان چند دارو درمان شوند و متخصص فشار خون معالج آنها به یک علت ثانویه یا برگشت پذیر فشارخون بالا از جمله تنگی یک شریان، یک ناهنجاری هورمونی یا یک بیماری ژنتیکی ارثی مشکوک باشد، یا بیماری که سابقه خانوادگی گسترده‌ی فشارخون دارد.

علائم هشدار آميز جهت مراجعه فوری به يک کلينيک فشار خون تخصصی

همانطور که می‌دانید معمولاً مشکلات مرتبط با فشارخون افراد در قالب فشارخون بالا و یا پایین بروز خواهد کرد. هریک از این دو معضل می‌تواند برای فرد مبتلا بسیار مهلک و خطرناک باشد و در صورت مشاهده علائم مرتبط با هر کدام باید فوراً به یک کلینیک تخصصی مراجعه نمایید.

در ادامه توجه به این نکته ضروری است که در صورت مشاهده هریک از علائم ذیل پزشک متخصص فشار خون بیمار را برای درمان جدی آماده خواهد کرد تا از بروز عوارض دیگر جلوگیری شود:

مشکلات بینایی، گیجی و خستگی، درد در قفسه سینه، هر نوع مشکل و یا اختلال تنفسی، داشتن تپش قلب نامنظم و وجود خون در ادرار بیمار، داشتن نبض شدید در گلو، گوش و قفسه سینه بیمار خواهد بود.

برخی علائم فشارخون بالا بسیار نادرند و ممکن است صرفاً در برخی بیماران بروز کند، این علائم شامل خونریزی از بینی به طور مداوم، سرگیجه و سردرد خفیف خواهد بود.
شایان ذکر است که به طور معمول علائم فشارخون بالا معمولاً محدود هستند و گاهی فرد با وجود ابتلا به این بیماری تا سال‌ها علائمی از خود بروز نمی‌دهد.

در ادامه به علائم بحرانی فشارخون بالا اشاره خواهیم کرد که شامل سردردهای شدید و قطع نشدنی، اضطراب بالا، تنگ شدن و کاهش سهولت در نفس کشیدن و خونریزی بینی است. در صورت مشاهده هر یک از این علائم در اسرع وقت به دکتر فشار خون مراجعه کنید.
حال بد نیست به علائمی که بیانگر فشارخون پایین هستند اشاره کنیم، در صورتی که هریک از علائم ذیل را دارید باید فوراً برای بررسی وضعیت فشارخون خود به یک مرکز تخصصی مجرب مراجعه نمایید:

  •  تاری در دید
  • هر نوع ضعف و خستگی
  • سرگیجه یا سبکی سر
  •  غش و ضعف و ناتوانی
  •  سردرگمی و گنگی

در صورتی که بیمار به واسطه یک بیماری زمینه‌ای به فشارخون پایین مبتلا شده باشد ممکن است علائم همراه دیگری چون داشتن تب، اسهال و استفراغ، تنگی تنفس و سخت نفس کشیدن، واکنش‌های آلرژیک مثل تورم، کم آبی و تشنگی بدن، ریتم قلبی نامنظم را از خود بروز دهد.

عواقب مهلک عدم مراجعه به کلینیک فشار خون

عدم مراجعه به موقع به دکتر فشار خون می‌تواند به عواقب بسیار مهلکی منتهی شود. در حقیقت فشارخون بالا در صورت عدم شناسایی یا عدم کنترل می‌تواند منجر به موارد مهلکی چون سکته قلبی در طی آسیب رسیدن به شریان‌های مسدود کننده جریان خون به عضله قلب و یا سکته مغزی در طی مسدودیت یا ترکیدن رگ‌های خونی منتقل کننده خون و اکسیژن به مغز شود.

از سوی دیگر نارسایی قلبی که در اثر افزایش کار قلب به واسطه فشارخون بالا بروز می‌کند، عامل بزرگ شدن قلب و ناتوانی در تامین خون بدن شود.
نارسایی کلیه نیز در اثر آسیب دیدگی شریان‌های اطراف کلیه‌ها و عدم توانایی آن برای فیلتر کردن خون در طی بالا رفتن فشار رخ می‌دهد.

از آنجا که فشارخون بالا بیماری خاموشی است که ممکن است تا سال‌ها علائمی از خود بروز ندهد، چنانچه فردی که در سوابق پزشکی خانوادگی خود شواهدی دال بر فشارخون بالا دارد برای درمان فشارخون به کلینیک تخصصی مراجعه نکند، ممکن است غربالگری در مورد وی به درستی انجام نشده و یا تشخیص علت اولیه یا ثانویه ابتلای فرد مشکوک به این بیماری به خوبی صورت نگیرد و از همین رو درمان مناسبی نیز ارائه نشود.

همین مسئله علاوه بر طولانی ساختن روند درمان، بی‌تاثیر سازی درمان در صورت تاخیر در انجام آن و در نهایت صرف زمان و هزینه بالا بدون دستیابی به نتایج موفقیت آمیز خواهد شد.

خدمات قابل ارائه در يک کلینیک

با توجه به شیوع گسترده مشکلات مرتبط با فشار خون خصوصاً افزایش چشمگیر مبتلایان به فشار خون بالا یا پرفشاری امروزه کلینیک‌های تخصصی و فوق تخصصی فعال در حوزه فشارخون بسیاری شروع به فعالیت نموده‌اند. برای درمان کلیه مشکلات مرتبط با فشار خون تشخیص زود هنگام بیماری حائز اهمیت است.
خدماتی که در کلینیک فشار خون ارائه می‌شود به طور معمول شامل موارد ذیل خواهد بود.

  • ارزیابی فشارخون بیماران با کمک دستگاه اسیلومتری
  • پایش سلامت عروق محیطی در افراد با کمک دستگاه اسیلومتری
  •  ثبت و بررسی 24 ساعته و شبانه روزی فشارخون افراد مشکوک با کمک دستگاه هولتر
  • ارزیابی سن عروق خونی و فشارخون مرکزی با کمک دستگاه ارزیاب امواج پالس
  • سنجش و پایش ترکیبات بدن من جمله آب میان بافتی، چربی و ماهیچه‌ها با کمک بیوامپدانس
  •  انجام اکو کاردیوگرافی پیشرفته

خصوصيات يک کلینیک تخصصی شامل چه مواردی است؟

برای آنکه بتوانید برای درمان مشکلات مرتبط با فشارخون خود یک کلینیک تخصصی و مناسب را پیدا کنید، آگاهی از فاکتورهایی که یک کلینیک را از کلینیک‌های موجود در سطح شهر متمایز می‌سازد ضروری است. در ادامه به فاکتورهایی اشاره می‌کنیم که می‌توانند به شما در گزینش یک کلینیک خوب کمک کنند:

1- برخورداری از برترین متخصصان چیره دست قلب و عروق

کلینیکی که برای تشخیص و درمان مشکلات فشار خود به آن مراجعه می‌کنید باید از متخصصان چیره دستی که سال‌ها سابقه تشخیص و درمان موفق در این حوزه را دارند برخوردار باشد. در چنین مرکزی متخصص فشار خون با بررسی علائم و انجام تست‌های تشخیصی مختلف در اسرع وقت نسبت به درمان بیمار اقدام می‌کند.

2- مجهز به کارآمد ترین و به روزترین تجهیزات روز دنیا

کلینیک فشارخون فوق باید به تازه‌ترین تجهیزات روز دنیا در ارزیابی، پایش و ثبت فشارخون 24 ساعته یا شبانه روزی تجهیز شده باشد و از آخرین امکانات این حوزه بهره‌مند باشد.

3- ارائه متنوع‌ترین خدمات درمانی

یک کلینیک فوق تخصصی عالی مرکزی است که بتواند برای درمان مشکلات مرتبط با فشارخون بر اساس شرایط متنوعی که هر فرد دارد خدمات درمانی متنوعی ارائه نماید.

4- سهولت در دسترسی به کلینیک

به طور معمول یکی از خصوصیات یک مرکز فشارخون خوب، موقعیت محلی کلینیک است. بی‌شک به دلیل اهمیت زمان در زندگی روزمره، افراد بسیاری ترجیح می‌دهند کلینیکی را انتخاب کنند که علاوه بر داشتن کادر درمانی متبحر و تجهیزات روز دنیا از موقعیت محلی خوبی بهره‌مند باشد تا افراد بتوانند به آسانی به آن‌ها رفت و آمد کنند.

5- محیط مناسب و دارای

از دیگر موارد حائز اهمیت و تاثیر گذار در انتخاب یک کلینیک خوب، محیط دلنشین داخل کلینیک و جو صمیمانه آن است. بدیهی است هیچ یک از ما مایل نیست به مرکزی مراجعه کند که کارکنانی خشک و محیطی سرد و بی روح دارد.

هدف اصلی کلینیک فشار خون چيست؟

بی‌شک هدف اصلی کلینیک انجام پایش و غربالگری، تشخیص دقیق مشکل فشار بیماران، ارزیابی علل احتمالی اولیه و ثانویه فشار خون و در نهایت پیشنهاد راهکارهای درمانی مناسب و ارائه درمان است. هدف کلینیک ما ارزیابی و مدیریت بیماران مبتلا به فشار خون است. تمرکز ما بر روی تمرینات ثانویه برای بیماران مبتلا به فشارخون است تا بتوانند بیماری خود را کنترل کنند. علاوه بر این، ما ارزیابی درمان فعلی، آموزش در مورد اصلاح شیوه زندگی و ارزیابی خطر قلبی عروقی را نیز به آن‌ها ارائه می‌دهیم.

کارکنان مرکز تخصصی ما تحت نظارت یک متخصص تایید شده فشارخون، تجربه گسترده‌ای در درمان بیماران با طیف گسترده‌ای از مشکلات پیچیده دارند.

متخصص فشار خون کيست و چه خصوصياتی دارد؟

متخصص فشار خون، در حقیقت پزشک متخصص قلب و عروقی است که به خوبی در زمینه تشخیص بیماری‌های قلبی و عروقی احتمالی آموزش دیده و در درمان مشکلات مرتبط تخصص کافی دارند. چنانچه قادر به کنترل فشارخون خود نیستید و این کار را دشوار می‌پندارید، احتمال دارد در مراجعه به اورژانس به متخصص قلب و عروق ارجاع داده شوید.

متخصص قلب پزشکی است که می‌تواند درد قفسه سینه، فشارخون بالا و نارسایی قلبی و همچنین مشکلات دریچه‌های قلب، رگ‌های خونی و سایر مشکلات قلبی و عروقی را به خوبی تشخیص داده و درمان کند. در صورت ابتلا به فشارخون پایین، ممکن است هیچ علامت یا مشکلی نداشته باشید، اما فشارخون پایین می‌تواند عوارض جانبی ناخوشایندی نیز داشته باشد. خبر خوب این است که اگر مشکلات ناشی از فشارخون پایین دارید، متخصص فشار خون می‌تواند کمک کند.

بهترين کلینیک تهران کدام است؟

در صورت ابتلا به هر نوع مشکل مرتبط با فشارخون اعم از فشارخون بالا یا پایین ضروری است، به بهترین مرکز فشار خون در تهران مراجعه کنید.
خدماتی که به طور معمول در کلینیک‌های فشارخون ارائه می‌شوند شامل تشخیص دقیق مشکلات مرتبط با فشارخون، ارزیابی فشارخون در افراد مقاوم به درمان، آموزش بررسی و چکاپ درست و دقیق در منزل به بیماران مبتلا برای چکاپ روزانه خود، ارزیابی علل احتمالی موثر در بروز فشارخون بالا یا پایین در افراد و در نهایت پیگیری وضعیت درمانی بیماران است.

کلینیک فشار خون تهران ما آخرین پیشرفت‌های تشخیصی و درمانی را برای درمان بیماران مبتلا به فشارخون بالا ارائه می‌دهد. متخصصان دارای گواهی برد تخصصی برای تشخیص و درمان علل معمول و نادر فشار خون به خوبی آموزش دیده‌اند.
ما دستگاه‌هایی داریم که می‌توانند فشارخون را به شکل سرپایی و بیست و چهار ساعته اندازه‌گیری کرده و همچنین نرم‌افزاری برای آنالیز گزارش دستگاه‌ها داریم.

در کلينيک فوق تخصصی فشار خون چه درمان‌هايی ارائه می‌شود؟

برخی از موارد خفیف فشارخون بالا ممکن است با تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن اضافی، کاهش میزان سدیم مصرفی، ترک سیگار و فعالیت بدنی بیشتر کنترل شوند. زمانی که این تغییرات موثر نباشند، می‌توان از دارو برای کمک به حفظ فشارخون در سطح نرمال استفاده کرد. غربالگری منظم، بهترین راه برای اطمینان از موثر بودن درمان شما در کنترل فشار خون است.

در کلینیک فوق تخصص فشار خون برای کنترل فشارخون در افراد مبتلا به دیابت علاوه بر درمان‌های رایج و متداول احتمالاً انجام فعالیت ورزشی و فیزیکی منظم متناسب با سن و وضعیت بیمار، حفظ یک وزن متناسب و متعادل و چربی سوزی، چکاپ منظم و دوره‌ای قند و فشارخون، ارائه اطلاعات پزشکی مرتبط با فشارخون و دیابت به سایر پزشکان خود و مصرف مداوم میوه و سبزیجات تازه، محدودسازی مصرف نمک و غیره را توصیه خواهد کرد.
در ادامه ممکن است در صورت نیاز پزشک کلینیک فوق تخصص فشار خون داروهای ذیل را برای بهبودی بهتر بیماران مبتلا به فشارخون بالا تجویز نماید که شامل موارد ذیل است:

  • مسدود کننده‌ها یا بلاکرهای آلفا و بتا، مسدود کننده یا بلاکر کانال کلسیم
  • داروهای مدر یا دیوریتیک
  • مهارکننده رنین
  • بلاکرهای گیرنده آنژیوتانسین
  • برخی داروهای دیگر از جمله نیفیدیپن موسوم به آدالات، فروزماید موسوم به لازیکس، نیترو گلیسیرین و کاپتوپریل
  1. دیورتیک‌ها یا “قرص‌های ادرار آور” بدن را از شر نمک و مایعات اضافی خلاص می‌کنند.
  2. بتابلاکرها باعث می‌شوند که ضربان قلب آهسته‌تر و با نیروی کمتری انجام شود. این نوع داروها به ویژه در افراد مبتلا به بیماری قلبی موثر است.
  3. مسدود کننده‌های کانال کلسیم با گشاد کردن رگ‌های خونی فشارخون را کاهش می‌دهند.
  4. مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) عواملی را که باعث انقباض رگ‌های خونی می‌شوند، مسدود کرده و بدین ترتیب باعث گشاد شدن عروق و در نتیجه کاهش فشارخون می‌شوند. این داروها می‌توانند خطر بیماری کلیوی، بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش دهند و به ویژه در افراد مبتلا به بیماری قلبی یا دیابت مفید هستند.
  5. مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II (ARBs) به روشی مشابه مهارکننده‌های ACE عمل می‌کنند.
  6. مسدود کننده‌های آلفا1-آدرنرژیک و عوامل مرکزی با شل کردن و گشاد کردن شریان‌ها فشارخون را کاهش می‌دهند.
  7. مسدود کننده‌های آلفا بتا اثرات ترکیبی شل کردن شریان‌ها، کند کردن ضربان قلب و کاهش نیروی ضربان قلب را به دنبال دارند.
  8. عوامل مرکزی از ارسال سیگنال به سیستم عصبی برای افزایش ضربان قلب و تنگ کردن عروق خونی توسط مغز جلوگیری می‌کنند.
  9. وازودیلاتورها با یک اثر مستقیم روی ماهیچه‌های دیواره سرخرگ‌ها از تنگ شدن شریان‌ها جلوگیری می‌کنند.

رژيم غذايی مناسب کنترل فشارخون ارائه شده از کلینیک تخصصی

یک رژیم غذایی سالم مانند رژیم غذایی DASH ( بکارگیری رویکردهای غذایی مناسب برای کمک به توقف فشارخون بالا ) در کاهش فشارخون بسیار موثر است. رژیم DASH مستلزم مصرف روزانه تعداد معینی از وعده‌های از گروه‌های غذایی مختلف، از جمله میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل است.
مراحل زیر نیز می‌تواند کمک کند:

  • مصرف بیشتر میوه‌ها، سبزیجات و لبنیات کم چرب.
  • کاهش مصرف غذاهایی که چربی اشباع و کلسترول بالایی دارند، مانند غذاهای سرخ شده.
  • مصرف بیشتر محصولات غلات کامل، ماهی، مرغ و آجیل.
  • خوردن گوشت قرمز و شیرینی کمتر.
  • خوردن غذاهایی که سرشار از منیزیم، پتاسیم و کلسیم هستند.
  • خوردن غذاهایی که سدیم کمتری دارند.

چه زمانی بايد برای فشارخون بالا به پزشک و کلينيک فشار خون مراجعه کرد؟

اگر فشارخون شما تشخیص داده شد، مهم است که به طور منظم به متخصص فشار خون خود در کلینیک مراجعه کنید. در چنین مراکزی متخصص فشار خون می‌تواند در این ویزیت‌‌های منظم به سوالات شما پاسخ دهد.
با این حال، ممکن است مواقع دیگری وجود داشته باشد که لازم باشد با پزشک خود صحبت کنید. برای مثال در شرایطی که:

  • به درمان تجویز شده از سوی متخصص فشار خون واکنش مثبت نشان نمی‌دهید و فشارخون شما همچنان بالاست.
  • در صورت داشتن هر گونه عوارض جانبی از داروهای فشارخون نیز باید به یک مرکز تخصصی مراجعه کنید؛ در چنین شرایط بحرانی، ممکن است متخصص فشار خون بخواهد دوز دارو را تغییر داده و یا از شما بخواهد برای بهبود روند درمان از داروی دیگری استفاده کنید.

برای پیشگیری از فشار خون چیکار کنیم

تغذیه سالم

یکی از راه‌های پیشگیری از هایپرتنشن تغذیه سالم است برخی از عواملی که می‌توان با رعایت آن‌ها فشار خون را کنترل کرد عبارتند از: مصرف کم نمک، مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم، کلسیم و منیزیم، پرهیز از چربی‌های اشباع و ترانس

فعالیت بدنی منظم

از دیگر راه‌های کنترل هایپرتنشن داشتن فعالیت بدنی منظم است. اگر حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی هوازی و یا حدود 75 دقیقه فعالیت بدنی شدید در هفته دارید، به شما در پیشگیری از افزایش فشار خون کمک می‌کند.

کنترل وزن

با کنترل کردن وزن خود می‌توانید از هایپرتنشن جلوگیری کنید، کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

کاهش مصرف الکل و دخانیات

از دیگر عواملی که بر فشار خون اثر می‌گذارد، مصرف الکل و دخانیات است مصرف الکل و دخانیات به عروق خونی آسیب می‌زند و باعث بروز بی‌نظمی در فشار خون می‌شود.

مدیریت استرس

با مدیریت استرس می‌توان از هایپرتنشن جلوگیری کرد، شما می‌توانید با انجام تکنیک‌های آرام سازی استرس مانند نفس عمیق کشیدن، یوگا، مدیتیشن و … به کنترل فشار خون کمک کنید علاوه بر روش‌های ذکر شده انجام تفریح و فعالیت‌های لذت بخش نیز به جلوگیری از هایپرتنشن کمک می‌کند.

کنترل بیماری‌های مزمن

از دیگر عوامل تاثیر گذار بر فشار خون بیماری‌های مزمن است، برای مثال دیابت و کلسترول از جمله بیماری‌هایی هستند که باعث افزایش فشار خون می‌شوند با کنترل آن‌ها می‌توان احتمال بالا رفتن فشار خون را کاهش داد.

تمام مواردی که بايد در مورد فشارخون بدانيم

1- منظور از فشارخون چیست؟

منظور از فشارخون، فشاری است که جریان خون داخل رگ به دیواره رگ‌های شما وارد می‌کند. شریان‌ها مسئول مستقیم انتقال خون از قلب به سایر نواحی بدن است. فشارخون به طور معمول در طول روز افزایش و کاهش می‌یابد. ارزیابی فشارخون باید در یک کلینیک تخصصی و با استفاده از ابزارهای فوق تخصصی توسط پزشک متخصص قلب و عروق صورت گیرد.

2- چه عاملی منجر به فشارخون بالا می‌شود؟

در حالی که علت فشارخون بالا در اکثر افراد نامشخص است، کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، چاقی، سن بالاتر و ژنتیک – همگی می‌توانند در ایجاد فشارخون بالا نقش داشته باشند.

3- فشارخون سیستولیک و دیاستولیک چیست؟

فشارخون بر حسب میلی‌متر جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌شود و به صورت فشار سیستولیک، نیروی خون در برابر دیواره‌های شریان هنگام ضربان قلب، بر روی فشار دیاستولیک، فشارخون بین ضربان‌های قلب نوشته می‌شود.
برای مثال، فشارخون 120/80 میلی‌متر جیوه یا «120 روی 80» نوشته می‌شود. فشار سیستولیک 120 و فشار دیاستولیک 80 است.

4- فشارخون طبیعی چیست؟

کمیته ملی مشترک پیشگیری، تشخیص، ارزیابی و درمان فشارخون بالا اندازه گیری فشارخون را به چند دسته طبقه بندی کرده است:

  • فشارخون طبیعی: فشار سیستولیک کمتر از 120 و فشار دیاستولیک کمتر از 80 است.
  • افزایش: فشار سیستولیک 120-129 و فشار دیاستولیک کمتر از 80 است.
  • فشارخون بالا مرحله 1: فشار سیستولیک 130-139 یا فشار دیاستولیک 80-89 است.
  • فشارخون بالا مرحله 2: فشار سیستولیک 140 یا بیشتر یا فشار دیاستولیک 90 یا بیشتر است.

5- چه مشکلات سلامتی با فشارخون بالا مرتبط است؟

چندین بیماری بالقوه بسیارجدی با فشارخون بالا مرتبط هستند، که از جمله این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آترواسکلروز

بیماری مرتبط با شریان‌ها است که در اثر تجمع پلاک یا مواد چرب در جدار یا دیواره داخلی رگ‌های خونی ایجاد می‌شود. معضل فشارخون بالا با وارد کردن فشار و نیروی اضافی بر جداره رگ یا شریان خونی به این تجمع کمک می کند.

بیماری‌های قلبی

نارسایی قلبی (در طی ابتلا به این بیماری قلب به اندازه کافی توانایی ندارد تا بتواند خون را به میزان کافی پمپاژ کند)، بیماری ایسکمیک قلبی (در طی ابتلا به این بیماری بافت قلب خون و اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند) و کاردیومیوپاتی فشارخون بالا (ضخیم شدن ماهیچه قلب با عملکرد غیر طبیعی) همگی با فشارخون بالا مرتبط هستند.

بیماری کلیوی

ابتلا به فشارخون بالا قادر به آسیب رساندن به رگ‌های خونی و فیلترهای موجود در کلیه‌ها است، به طوری که در طی ابتلا به این بیماری کلیه‌ها نمی‌توانند مواد زائد و سمی را به درستی دفع کنند. بیماری کلیوی همچنین می‌تواند باعث فشارخون بالا شود، زیرا الکترولیت‌ها (از جمله سدیم) نمی‌توانند به اندازه کافی از بدن ترشح شوند.

سکته مغزی

فشارخون بالا می‌تواند با کمک به فرآیند تصلب شرایین (که می‌تواند منجر به انسداد و یا ایجاد لخته در خون شود)، یا با ضعیف کردن دیواره رگ خونی و ایجاد پارگی آن به سکته مغزی منجر شود.

بیماری چشم

فشارخون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی بسیار کوچک و ظریف موجود در شبکیه چشم آسیب جدی برساند.

6- چگونه می‌توانم متوجه شوم به فشارخون بالا مبتلا هستم؟

به طور معمول فشارخون بالا فاقد هر گونه علائم خاصی است، بنابراین معمولاً آن را احساس نمی‌کنید. به همین دلیل، فشارخون بالا معمولاً توسط یک متخصص قلب و عروقی و در طی معاینات معمولی که انجام می‌شود تشخیص داده خواهد شد. اگر یکی از بستگان نزدیک شما مبتلا به فشارخون بالا یا سایر عوامل خطر است، بسیار مهم است که نسبت به فشارخون خود حساس بوده و مداوم آن را چک کند.

به منظور تشخیص فشارخون بالا، متخصص فشار خون شما را با بازوبند سنجش فشارخون بررسی می‌کند. مهم است که به اعداد بالاتر (سیستولیک) و پایین‌تر (دیاستولیک) در خواندن فشارخون خود توجه کنید. اگر فشارخون شما بسیار بالا باشد، ممکن است سردردهای شدید غیرمعمول، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس یا تحمل پایین فعالیت را تجربه کنید. اگر هر یک از این علائم را دارید، به سرعت به دنبال ارزیابی در کلینیک باشید.

7- آیا دارویی وجود دارد که خود زمینه ساز فشارخون بالا شود؟

امکان آن وجود دارد که برخی از داروهایی که برای درمان سایر بیماری‌ها خود مصرف می‌کنید فشارخون شما را افزایش دهند. این داورهای محرک شامل آمفتامین‌ها، متیل فنیدات (کنسرتا، متادیت، متیلین، ریتالین)، کورتیکواستروئیدها، هورمون‌ها (از جمله قرص‌های ضد بارداری)، داروهای خاص میگرن، سیکلوسپورین و اریتروپویتین هستند.

به علاوه، بسیاری از داروهای بدون نسخه که حاوی پسودوافدرین و افدرین هستند (به عنوان مثال، داروهای آلرژی و سرماخوردگی و داروهای سرکوب کننده اشتها) می‌توانند فشارخون را افزایش دهند. بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی از جمله داروهای فشارخون بالا را قطع نکنید.

8- چرا فشارخون بالا در دوران یائسگی شایع‌تر است؟

افزایش فشارخون که بعد از یائسگی زنان اتفاق می‌افتد عمدتاً به دلیل کمبود هورمون استروژن است، اگرچه عوامل دیگری مانند افزایش وزن، رژیم غذایی ناسالم، سبک زندگی کم تحرک و غیره نیز در این امر نقش بسزایی دارند.

9- آیا قبل از اندازه گیری فشار خون باید استراحت کنم؟

برای دستیابی به نتیجه صحیح، قبل از اندازه گیری فشارخون باید حداقل 5 دقیقه بنشینید و استراحت کنید. علاوه بر این، در 15 دقیقه قبل از اندازه‌گیری، نباید چیزی حاوی کافئین (از جمله نوشابه‌های گازدار و انرژی‌زا، قهوه و چای) و الکل بنوشید یا تنباکو بکشید و از دخانیات استفاده کنید.

10- آیا ابتلا به فشارخون بالا قابل درمان است؟

فشارخون اولیه (ضروری) به هیچ وجه قابل درمان نیست. فشارخون بالا یک بیماری مادام العمر است که با پیروی از یک سبک زندگی سالم و مصرف داروهای تجویز شده صرفاً قابل کنترل است. با این ابتلا به فشارخون بالا که به دلیل بیماری زمینه‌ای یا مشکلات دیگر بروز کرده (فشارخون ثانویه) قابل درمان است.
با این حال این مسئله همیشه صادق نیست و تنها در شرایطی ممکن است که بیماری زمینه‌ای فوق کاملاً برطرف و یا درمان شود.

سوالات متداول

ایا برای مراجعه به کلینیک فشار خون نیاز به دستور پزشک دارم؟

این موضوع بستگی به قوانین کلینیک مورد نظر و بیمه شما دارد، ممکن است نیاز به ارجاع پزشک باشد، بهتر است قبل از مراجعه به کلینیک با آن‌ها تماس گرفته و این موضوع را بررسی کنید.

ایا درمان دارویی برای فشارخون بالا (هایپرتنشن) امری ضروریست؟

این مسئله به شدت فشار خون و وضعیت سلامت شما بستگی دارد، برای اطمینان از این مسئله به پزشک مراجعه کنید ممکن است مصرف دارو برای شما لازم باشد یا با تغییر در سبک زندگی این عارضه برطرف شود.

هزینه‌های خدمات کلینیک به چه صورت است؟

هزینه‌ها ممکن است با توجه به کلینیک و بیمه شما متفاوت باشد، برای اطلاعات دقیق با کلینیک مورد نظر تماس بگیرید.

تماس و نوبتدهی
جهت ارتباط با کلینیک فوق تخصص فشار خون کلیک کنید
برای تماس، دریافت مشاوره و اخذ نوبت کلیک کنید

سخن پايانی

همانطور که پیشتر اشاره کردیم فشارخون بالا اگر درمان نشود می‌تواند زمینه ساز مشکللات بسیار جدی از جمله مشکلات بینایی، کلیوی، قلبی و عروقی و خطر مرگ بر اثر سکته مغزی و حمله قلبی باشد. از همین رو توصیه می‌شود در صورت مواجه با علائم فشارخون اعم از فشارخون بالا یا پایین در اسرع وقت برای پیگیری علت و درمان آن و ممانعت از بروز عوارض جدی به یک کلینیک فشار خون تخصصی و یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

به دلیل حساسیت زیاد فشارخون بالا از هرگونه سهل انگاری نسبت به درمان این بیماری جدا اجتناب کرده و از درمان خودسرانه و اتخاذ رویکردهای درمانی افراد غیرمتخصص جداً اجتناب نمایید.