تیر کشیدن قلب از علائمی است که ممکن است هرکدام از شما آن را تجربه کرده باشید. اگرچه ممکن است مشکل خاصی علت تیر کشیدگی قلب و درد دست چپ نشود و اختلال در سایر ارگانها باعث ایجاد این علامت شده باشد، بههرحال هر علامتی در ناحیه قلب به دلیل حساسیت قلب باید شما را از این نظر نگران کند و حتماً باید علت آن توسط یک متخصص قلب باتجربه در مراکز تخصصی قلب باسابقه مورد ارزیابی قرار بگیرد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با دلایل تیر کشیدن در قلب آشنا کنیم.
فهرست مطالب
روشهای پیشگیری از تیر کشیدن در ناحیه قلب
روشهای متفاوتی برای جلوگیری از مبتلا شدن به عارضههای قلبی وجود دارد. در ادامه به بررسی چند مورد از راههای پیشگیری از تیرکشیدن در قلب میپردازیم:
سبک زندگی سالم
در صورت داشتن سبک زندگی سالم میتوان از بیماریهای مختلف جلوگیری کرد. حفظ وزن مناسب، مصرف غذاهای سالم، عدم مصرف دخانیات مانند سیگار و قلیان از جمله مواردی هستند که میتوان برای پیشگیری از بیماریهای قلبی رعایت کرد.
کنترل فشار خون
در صورت داشتن مشکل فشار خون با پزشک خود صحبت کنید، تا با روشهای خانگی و یا داروهای مورد نیاز جهت کنترل فشار خون اقدامات لازم را انجام دهید. فشار خون متعادل میتواند به سالم ماندن قلب کمک کند.
مدیریت دیابت
دیابت هم مانند فشار خون از جمله مواردی است که میتواند به سلامت قلب کمک کند، پس در صورت داشتن مشکل دیابت توصیه میشود برای کنترل و درمان آن اقدام کنید.
ورزش
با ورزش و انجام فعالیتهای فیزیکی مناسب میتوان به پایداری و سلامت ارگانهای بدن کمک کرد برای مثال با ورزش منظم میتوان سطح کلسترول LDL بدن را کاهش داد که به سلامت قلب کمک میکند.
علائم تیر کشیدن در قلب
تیر کشیدن در اندام قلب با نشانههای مختلفی همراه است، که داشتن هر کدام از این علائم میتواند نشان دهنده دلایل مختلفی باشد، در ادامه به ذکر چند مورد از آنها و بررسی دقیقتر آنان میپردازیم:
درد یا فشار
تیر کشیدن در ناحیه قلب میتواند با درد و احساس فشار در فرد همراه باشد. پیدایش این احساس میتواند در نزدیکی قلب و یا نقاط مختلف بدن مانند بازوها، شانهها، دستها و پاها به وجود بیاید، این احساس ممکن است به صورت سوزش هم بروز پیدا کند.
تنگی نفس
احساس سختی یا گرفتگی در تنفس از دیگر عواملی است که میتواند با احساس تیر کشیدن در قلب بروز پیدا کند. این علائم معمولا پس از مدت کوتاهی بر طرف میشوند، در صورت طولانی مدت شدن آن به پزشک مراجعه کنید.
تعریق بیش از حد
یکی دیگر از علائمی که ممکن است با تیر کشیدن در ناحیه قلب همراه باشد تعریق بیش از حد در نقاط مختلف بدن است که این مشکل میتواند به صورت عرق سرد نیز اتفاق بیفتد. در صورت عدم بر طرف شدن این نشانهها درمدت زمان کوتاه به پزشک مراجعه کنید.
استرس یا اضطراب
به وجود آمدن احساس استرس و اضطراب یکی از رایجترین علائمی است که در کنار تیر کشیدن رخ میدهد. احساس دلهره و ترس ناشی از علائم دیگر نیز میتواند نشان دهنده مشکلات قلبی باشد.
احساس خستگی یا ضعف
در افرادی که درگیر مشکلات قلبی هستند ممکن است احساس خستگی یا ضعف بیشتر از حالت عادی رخ دهد و در هنگام بروز تیرکشیدن و یا سوزش قلب نیز اتفاق بیوفتد.
تشخیص تیر کشیدندر ناحیه قلب
تشخیص تیر کشیدن در قلب بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند علائم فرد، تاریخچه پزشکی و آزمونهای تشخیصی صورت میگیرد. همچنین پزشک ممکن است از آزمونهایی مانند الکتروکاردیوگرافی، آزمایش خون جهت اندازه گیری مقدار آنزیم قلبی و تصویربرداریهای مختلفی مانند اکوکاردیوگرافی و آنژیوگرافی استفاده کند. برای تشخیص مشکلات قلبی به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا بر اساس شرایط شما، برنامه مناسب خودتان را ارائه دهد.
چگونه بفهميم تير کشيدن قلب هنگام نفس کشيدن مربوط به خود قلب است؟
افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند ممکن است اینطور علائم را بیشتر تجربه کنند و باید کاملاً حواسشان به این علائم باشد. از طرفی ممکن است متخصص قلب شما از قبل این علائم را پیشبینی کرده باشد و به شما بگوید که در صورت تیرکشیدن قلب هنگام نفس کشیدن یا موارد دیگر چه اقداماتی را انجام دهید.
به همین دلیل است که میگوییم چکاب سالیانه قلب بسیار مهم بوده و از بسیاری حملات و خطرات قلبی جلوگیری میکند. باز هم تأکید میکنیم که به دلیل مشابهت علائم بیماریهای قلبی، گوارشی، تنفسی و عضلانی در قفسه سینه شما نمیتوانید به تنهایی علت را بر اساس علائم تشخیص دهید و ارزیابیهای لازم حتماً باید توسط متخصص قلب انجام شود.
اما به طور کلی در صورت وجود شرایط زیر احتمال اینکه تیر کشیدن در قلب جوانان یا درد در این ناحیه مربوط به مشکلات قلبی باشد، بیشتر است:
• عوامل خطر قلبی عروقی
• سابقه بیماری قلبی
• تنگی نفس
• دردی که با ماساژ یا دارو بهبود پیدا نمیکند.
• دردی که با گذشت زمان بدتر میشود.
• درد حالت فشارنده و خنجری دارد.
• درد به سمت گلو و دست چپ تیر میکشد.
• دردی که بسیار شدید است.
هنگام تیر کشیدن در ناحیه قلب چه باید کرد؟
در صورت احساس تیر کشیدن در قلب باید اقدامات لازم را با حفظ آرامش انجام داد، در ادامه به بررسی این اقدامات میپردازیم:
- استراحت: در صورت بروز احساس تیر کشیدگی در قلب آرامش خود را حفظ کنید و روی یک صندلی بنشینید و یا در صورت امکان روی یک سطح صاف دراز بکشید
- دارو: اگر دارویی برای این مشکل از طرف پزشک به شما توصیه شده است طبق دستور العمل پزشک آن را مصرف کنید.
- تماس با اورژانس: اگر علائم شما شدید است و تا حداکثر 15 دقیقه احساس بهبودی پیدا نکردید با اورژانس تماس بگیرید.
- مراجعه به پزشک: برای ارزیابی و درمان دقیقتر به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا با انجام تستهای لازم برنامه مناسب خود را دریافت کنید.
عوارض تیر کشیدن در قلب چیست؟
تیر کشیدن در ناحیه قلب اگر درمان نشود ممکن است به عوارض جدی منجر شود، بعضی از این عوارض عبارتاند از:
سکته قلبی
در صورتی که تیر کشیدن ناشی از فعالیت نادرست عروق قلب، اختلالات الکترولیتی یا استرس باشد، ممکن است باعث بروز سکته قلبی شود.
فیبریلاسیون بطنی
این تغییرات ممکن است به یک وضعیت غیر طبیعی مانند فیبریلاسیون بطنی (Ventricular Fibrillation) منجر شود. فیبریلاسیون بطنی یک نوع نامنظمی شدید ضربان قلب است که در آن بطنهای قلب به طور ناهنجار و بدون هماهنگی و بسیار سریع کار میکند. این عارضه نامنظم شدن قلب را نشان میدهد.
افت فشار خون
در برخی مواقع، تیر کشیدن در ناحیه قلب میتواند باعث افت فشار خون شود که ممکن است باعث علائمی مانند سرگیجه، احساس خستگی و افتادگی شود.
سخن پايانی
تیر کشیدن قلب یکی از علائم متعدد در ناحیه قلب و قفسه سینه است که میتواند هشداری از وجود یک بیماری قلبی جدی باشد و یا به دلیل اختلال در سایر سیستمها مانند سیستم تنفسی، گوارشی و یا عضلانی رخ داده باشد؛ اما به دلیل اهمیت قلب و حیاتی بودن این عضو شما در صورت بروز هرگونه علائم و ناراحتی در قفسه سینه و اطراف قلب باید ابتدا ازنظر بیماریهای قلبی توسط یک متخصص قلب باتجربه و در مراکز تخصصی قلب باسابقه مورد ارزیابی قرار بگیرید.