شریعتی ، بالاتر از میرداماد ، خیابان منظرنژاد ، پلاک53 ، واحد9،کلینیک قلب دکتر ضربان

مهم‌ترین علل “تیر کشیدن قفسه سینه”+ راه‌های پیشگیری و درمان

علت “تیر کشیدن قفسه سینه” چیست؟ یک‌لحظه غفلت کافی است! تصور کنید ناگهان یک درد تیرکشیده قفسه سینه‌تان را می‌درد مثل چاقویی که در سینه‌تان فرومی‌رود. نفس‌هایتان قطع می‌شود، ضربان قلب به‌شدت بالا می‌رود و تنها یک سؤال در ذهنتان می‌چرخد: این بار آخر است؟! درد جناغ سینه به شکل‌های مختلف ظاهر می­‌شود و بعضی وقت‌ها می‌تواند نشانه مشکل قلبی باشد، اما علت‌های دیگری هم برای آن وجود دارد.

علت تیر کشیدن قفسه سینه چیست؟ درد قفسه صدری همیشه یک ناراحتی و مشکل نگران‌کننده محسوب می­شود. درد ناگهانی در قفسه سینه همراه با علائمی همچون مشکل تنفسی، فشار بر قفسه سینه و سرگیجه یک وضعیت اضطراری می‌باشد که در این شرایط باید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید و از متخصص قفسه سينه تهران کمک بخواهید. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا با بررسی علل این عارضه به روش­های پیشگیری و درمانی آن بپردازیم.

تیر کشیدن قفسه سینه

دلیل تیر کشیدن قفسه سینه

علت درد قفسه صدری بسته به شرایط سنی و سوابق بیماری متفاوت است. طبق تحقیقات انجام شده در سازمان اورژانس کشور، دلیل درد در قفسه صدری فقط در پانزده درصد از مواقع حمله قلبی بوده است. علت ایجاد این عارضه ممکن است مربوط به ریه­ها، معده، انواع بیماری­ها و حتی آسیب­های فیزیکی باشد. برای بررسی تخصصی این عوامل بهتر است از انواع مشکلات قلبی به دلیل میزان اهمیت بالا شروع کنیم:

مشکلات و حملات قلبی

به‌طورکلی ایجادشدن هرگونه انسداد و گرفتگی در رگ­های قلب، باعث ایجاد مشکلات و در نتیجه حملات قلبی می­شود. اصطلاح پزشکی آنژین که در چنین شرایطی استفاده می­شود، به معنای تضعیف‌شدن جریان خون در دیواره­های شریانات اصلی است. آنژین معمولاً به دلیل کم‌شدن میزان سطح اکسیژن خون ایجاد می­شود.

پارگی شریانات اصلی دریچه آئورت، یکی دیگر از مشکلات مربوط به قفسه صدری و قلب است. این مورد معمولاً به طور ناگهانی و بسیار شدید شروع شده و با علائمی مانند سرگیجه و رنگ‌پریدگی ادامه پیدا می­کند. در برخی موارد، مراجعه‌کنندگان با تشدیدشدن میزان سوزش در قفسه صدری، در هنگام استراحت و درازکشیدن مواجه شده‌اند که این عارضه مربوط به مشکل قلبی پریکاردیت است.

درصورتی‌که درد در قفسه صدری همراه با علائمی مانند سرگیجه، بی‌حسی دست چپ، ناتوانی در صحبت‌کردن، عدم حفظ تعادل، عدم کنترل ادرار و مدفوع، رنگ‌پریدگی و تب و لرز باشد، باید سریعاً با اورژانس یا پزشک متخصص تماس بگیرید.

مشکلات گوارشی و معده

وجود مشکلاتی در سیستم گوارش، معده، کیسه صفرا، روده و حتی کبد، در ایجاد درد قفسه صدری تأثیرگذارند. ریفلاکس معده و بازگشت اسید کیسه صفرا به سمت دهان، از رایج­ترین دلایل سوزش قفسه صدری به علت مشکلات گوارشی است. توجه داشته باشید که ریفلاکس معده در برخی مواقع ممکن است نشانه‌ای از وجود یک مشکل دیگر در سیستم گوارش باشد. برای تشخیص دقیق این مورد باید با پزشکان مربوطه در ارتباط باشید.

آسیب­های فیزیکی

یکی دیگر از علت‌های ایجاد درد در قفسه صدری، آسیب‌دیدگی‌های فیزیکی بر اثر فعالیت­های ورزشی یا تصادفات و برخوردها است. احساس درد، کبودی، ورم کردن و خون‌مردگی در قفسه صدری، ممکن است نشانه­ای از یک شکستگی در استخوان­ها یا مهره­ها باشد. اگر در جناغ سینه پارگی عضلات یا شکستگی استخوان­ها رخ‌داده باشد، در صورت عدم درمان به‌موقع ممکن است خون‌ریزی داخلی ایجاد شود.

انواع بیماری­های عفونی

انواع بیماری­ها مانند سرماخوردگی، کرونا، آنگولا، زونا و… در ایجاد گرفتگی و درد در جناغ سینه مؤثر هستند. بیماری زونا که با ایجاد تاول­های پوستی در اطراف شکم مشاهده می­شود، می­تواند راه خود را در هر جایی از بدن ادامه دهد. از آن جایی که این بیماری عفونی به‌شدت خطرناک و کشنده است، درصورتی‌که تیرکشیدن قفسه در ناحیه سینه را هم‌زمان با علائم گفته شده مشاهده کردید باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

پس از آنکه علل اصلی درد قفسه صدری را بررسی کردیم، بد نیست که نگاهی هم به دلایل فرعی و کم­تر رایج این عارضه بیندازیم:

کشیدگی تاندون­ها: ایجادشدن هرگونه کشیدگی و التهاب در تاندون­ها و سایر اجزای اطراف دنده­های شکم، دلیلی برای احساس درد در جناغ سینه است.

التهاب غضروف: یک بیماری نادر به نام کوستوکندریت وجود دارد که از علائم آن، احساس سوزش در قفسه در ناحیه سینه و تنگی نفس در هنگام استراحت و درازکشیدن است.

حساسیت­های فصلی: در برخی مواقع، آلرژی­های فصلی باعث ایجاد سرفه و تنگی نفس در افراد مبتلا می­شوند.

قلب ضخیم: یکی از بیماری­های نادر بنیادی و ژنتیکی، ضخیم‌شدن قلب در گذر زمان است. در این عارضه، قلب به‌شدت ضخیم شده و به جناغ سینه فشار می­آورد.

مشکلات دریچه میترال: در این بیماری دریچه میترال نمی­تواند به طور کامل بسته شود، به همین دلیل با افزایش فشار به قلب باعث ایجاد درد در قفسه در ناحیه سینه و تپش قلب می­شود.

پریکاردیت: عارضه پریکاردیت مربوط به کیسه­های محافظ اطراف قلب می­شود. احساس گرفتگی قلب در هنگام خوابیدن، ممکن است به این دلیل مشاهده شود.

میوکاردیت: در میوکاردیت، برخی از قسمت­های قلب ملتهب شده و علائمی مانند تب، خستگی و درد جناغ سینه به همراه دارد.

فشارخون بالا: در فشارخون بالا، به دلیل هیجان بسیار زیاد سیستم خون‌رسانی، ممکن است ضرباتی به عضلات ریه و قفسه در ناحیه سینه وارد شود.

تماس و نوبتدهی
برای تشخیص و درمان تیر کشیدن قفسه سینه با ما در ارتباط باشید

بررسی علل تير كشيدن قفسه سينه هنگام نفس عميق 

همان‌طور که می­دانید، دلیل هرگونه تیر کشیدن قفسه سینه در هنگام تنفس، مربوط به مشکلات ریه است. افرادی که در هنگام عطسه، سرفه و نفس عمیق، در جناغ سینه‌درد شدیدی را تجربه می­کنند، احتمالاً به بیماری پلورزی یا التهاب پوشش ریه مواجه هستند. تشخیص صحیح این بیماری نیاز به آزمایش‌های مخصوص و عکس‌برداری‌های خاصی از ریه دارد.

شایع­ترین دلیل احساس درد در قفسه در ناحیه سینه به هنگام نفس‌کشیدن، بیماری تنفسی آسم است. افراد مبتلا به آسم در هنگام عطسه و سرفه بااحساس سوزش در جناغ سینه و تنگی نفس مواجه می­شوند. این بیماری با ملتهب کردن مجاری تنفسی، میزان سطح اکسیژن خون را کاهش داده و درد نتیجه مشکلاتی را برای دستگاه تنفسی و قلب ایجاد می­کند.

حملات عصبی و پانیک­ها، معمولاً زمانی در بدن ایجاد می­شوند که میزان آدرنالین و استرس به طور ناگهانی و به‌شدت افزایش یابد. در چنین شرایطی، فشار وارد شده بر کانال­های عصبی، خود را در قالب تنگی نفس و احساس درد در قفسه در ناحیه سینه نشان می­دهد. توجه داشته باشید که درد بالای جناغ سینه هم ممکن است به دلیل استرس زیاد باشد.

نارسایی قلبی یکی دیگر از مشکلات نسبتاً رایج است که بیشتر در افراد مسن دیده می­شود. در این عارضه قلب به‌شدت ضعیف شده و در پمپاژ صحیح خون ناتوان است. گرفتگی عضلات پاها، تنگی نفس، تير كشيدن قفسه سينه وسط  و افت فشارخون از علائم اصلی این مشکل قلبی محسوب می­شوند.

تیرکشیدن قفسه سينه در دوران بارداري نشانه چیست؟

همه ما به‌خوبی از این موضوع آگاهیم که جسم مادران، در دوران بارداری، با سطح گسترده‌ای از تغییرات هورمونی و مشکلات خاص مواجه می­شود. احساس درد در قفسه در ناحیه سینه مانند حالت تهوع یا سرگیجه، عارضه‌ای طبیعی برای دوران بارداری محسوب شده و جای نگرانی نیست. برای کنترل‌کردن میزان این مشکل، باید انواع علل را بررسی کنیم:

هورمون پروژسترون

تغییرات میزان سطح هورمون پروژسترون باعث افزایش ترشحات و اسید معده می­شود. افزایش‌یافتن میزان اسید معده باعث بالارفتن احتمال ریفلاکس معده شده، در نتیجه باعث احساس درد در جناغ سینه شود.

سوءهاضمه

سوءهاضمه رابطه مستقیمی با احتمال افزایش ریفلاکس معده و حالت تهوع دارد. ریفلاکس معده در اثر سوءهاضمه، با آسیب‌رساندن به مری و استخوان­های قفسه در ناحیه سینه، می­تواند دلیلی برای درد قفسه صدری در بارداری باشد.

استرس

میزان استرس وارد شده بر زنان باردار به‌هیچ‌عنوان با سایر افراد قابل‌مقایسه نیست. عدم کنترل استرس ذهنی در زنان باردار، باعث گرفتگی در عضلات قلب و در نتیجه احساس درد در جناغ سینه می­شود.

اندازه سینه­ها

تغییرات و افزایش اندازه سینه­ها، تأثیرات بسیار زیادی در گرفتگی عضلات سینه، ریه و مری دارد. ایجادشدن هرگونه گرفتگی در قفسه در ناحیه سینه منجر به تنگی نفس می­شود.

موارد دیگری مانند آرتروز، تضعیف‌شدن عضلات، سنگ کیسه صفرا و کم‌خونی در ایجاد درد در جناغ سینه مؤثر هستند.

پیشگیری از تیرکشیدن در قفسه سینه

برای پیشگیری از درد قفسه صدری، لازم است که در سبک زندگی خود تغییراتی نه‌چندان دشوار ایجاد کنید. این تغییرات باید از رژیم غذایی شروع شده و با ورزش منظم و روزانه ادامه پیدا کند. در این بخش از مطلب، مواردی بسیار کاربردی را برای شما همراهان عزیز آماده کرده‌ایم.

رژیم غذایی

داشتن یک رژیم غذایی سالم به‌خصوص در سالمندان، به پیشگیری از بیماری­های قلبی و مشکلات مربوط به جناغ سینه کمک می­کند. برای تهیه رژیم غذایی مخصوص به خود باید حتماً به پزشک مربوطه مراجعه کنید. به‌طورکلی بد نیست بدانید که کاهش مصرف شکر و نمک، تأثیرات بسیار چشمگیری در کاهش احتمال حمله قلبی دارد. پزشکان معمولاً سعی می­کنند از انواع ماهی­ها، پنیر و فرآورده‌های لبی، تخم‌مرغ، غلات، سویا و گوشت در رژیم­های غذایی استفاده کنند.

ورزش

تحقیقات نشان داده است که یک برنامه تمرینی که به طور دقیق باتوجه‌به شرایط سنی، ژنتیکی و محیطی نوشته می­شود، در حفظ سلامتی بدن مؤثر است؛ سعی کنید روزانه به مدت بیش­ از بیست دقیقه ورزش کنید. تمامی ورزش­های هوازی شامل شنا، کوهنوردی، پیاده‌روی، دویدن و دوچرخه‌سواری، در پیشگیری از مبتلا شدن به مشکلات قلبی تأثیرگذارند. توجه داشته باشید که ورزش منظم و روزانه، یک روش درمانی برای ازبین‌بردن عارضه ریفلاکس و سنگینی معده است.

عدم مصرف دخانیات و کاهش استرس

مصرف دخانیات از چندین جهت، باعث ایجاد درد قفسه صدری و حملات قلبی می­شود. پس از مصرف دخانیات، ابتدا کربن‌دی‌اکسید جای اکسیژن را در خون‌گرفته و پس از آن با غلیظ شدن خون، اختلالاتی در سیستم خون‌رسانی و دستگاه تنفسی ایجاد می­شود. همان‌طور که کمی قبل‌تر خواندید، افزایش میزان استرس و هیجانات ناشی از محیط با گرفتگی و احساس درد در جناغ سینه رابطه مستقیمی دارد. برای کاهش‌دادن میزان استرس، مدیتیشن، سفر و ورزش را فراموش نکنید.

درمان تیر کشیدن قفسه سینه

بدون شک مؤثرترین روش درمانی برای درد قفسه صدری، تشخیص علت و تجویز دارو توسط پزشک است. توجه داشته باشید که قبل از مراجعه به پزشک، به‌خوبی دررابطه‌با سوابق کلینیک مدنظر تحقیق کنید. در این بخش از متن، مواردی را برای شما آماده کرده‌ایم که می­توانند در تسکین درد بسیار مؤثر واقع شوند. استفاده سرخود و بیش از اندازه از داروهای ذکر شده به‌شدت خطرناک بوده و به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی­شود.

قرص نیتروگلیسیرین: سال­ها است که قرص نیتروگلیسیرین، به‌عنوان محبوب­ترین قرص عضله شل کن برای شریانات قلب مورداستفاده قرار می­گیرد.

آسپرین: قرص آسپرین باقابلیت رقیق کردن و رفع اختلالات موجود در سیستم خون‌رسانی، یکی از روش­های درمانی بسیار است. اگر سابقه مشکلات قلبی در خود یا خانواده دارید، همیشه چند عدد قرص آسپرین همراه خود داشته و در صورت مشاهده موارد اورژانسی، سریعاً دو عدد قرص آسپرین خورده و منتظر اورژانس بمانید.

ترومبولیتیک: ممکن است پزشک متخصص برای درمان از ترومبولیتیک­ها استفاده کند. داروهای ترومبولیتیک یک سطح قوی­تر از آسپرین برای شرایطی خاص­تر محسوب می­شوند.

داروهای قلیایی: اگر درد قفسه صدری به دلیل ریفلاکس معده یا اسید کیسه صفرا باشد، احتمالاً باید از داروهای قلیایی برای درمان استفاده شود. داروهای قلیایی یا ضد اسیدها، برای کاهش میزان و درصد اسیدهای تولیدی بدن مصرف می­شوند.

مسکن­ها: اگر به‌خاطر داشته باشید، گفتیم که یکی از علل ایجاد درد در جناغ سینه، استرس و فشار عصبی است. در چنین حالتی پزشکان از مسکن­های مخصوص، برای تسکین و درمان درد استفاده می­کنند.

  1. گرم و سرد کردن: استفاده از کمپرس سرد و کیسه آب گرم، در درمان درد عضلات قفسه در ناحیه سینه بسیار مؤثر است. معمولاً در چهل و هشت ساعت ابتدایی شروع درد از کمپرس سرد و پس از آن از گرما درمانی استفاده می­شود.

استراحت: استراحت‌کردن بهترین روش درمانی درد جناغ سینه است، مشروط به اینکه این مشکل جدی نباشد. سعی کنید چند روز به طور کامل و در یک محل بسیار آرام استراحت کنید.

سونا و جکوزی: درصورتی‌که برای استفاده از جکوزی و سونا محدودیتی ندارید، از این روش درمانی خارق‌العاده استفاده کنید.

دم‌نوش‌های آرام‌بخش: برخی از دم‌نوش‌ها مانند گل‌گاوزبان، چای سبز، پونه کوهی، نعنا و زنجبیل، در تسکین درد جناغ سینه نقش بسیار مهمی دارند.

نوشیدن آب کافی: هیدراته نگه‌داشتن بدن همیشه یک روش درمانی برای اکثر عارضه­ها بوده است. سعی کنید در روز بیش­تر از هشت لیوان آب بنوشید.

زمان مراجعه به پزشک

برای مراجعه به پزشک در هیچ زمانی محدودیت نخواهید داشت. توجه داشته باشید که هرچقدر سریع­تر علت صحیح تیر کشیدن قفسه سینه تشخیص داده شود، کیفیت و سرعت درمان افزایش می­یابد. درهرصورت، زمانی که موارد گفته شده در این بخش را مشاهده کردید، باید هر چه سریع­تر به پزشک مراجعه کنید.

تصادفات

درصورتی‌که پس از یک تصادف یا حادثه، با تیرکشیدن جناغ سینه روبه‌رو شدید، باید سریعاً برای بررسی مشکل به پزشک مراجعه کنید. در چنین شرایطی ممکن است شکستگی استخوان، پارگی شریان­های اصلی، کشیدگی عضلات اطراف قلب و موارد مشابه دیگری اتفاق افتاده باشد. عدم مراجعه به‌موقع به پزشک ممکن است مشکلات بسیار خطرناک و جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد.

بی‌حسی دست چپ به طور ناگهانی

اگر درد و درد قسمت سمت چپ قفسه در ناحیه سینه به طور ناگهانی با بی‌حسی دست چپ مشاهده شد، به‌احتمال خیلی زیاد مشکل مربوط به یک حمله قلبی است. این نشانه یک هشدار برای مشکلی جدی‌تر محسوب شود. در چنین حالتی سریعاً با اورژانس تماس گرفته و سعی کنید تا زمان رسیدن اورژانس آرامش خود را حفظ کنید؛ چراکه افزایش میزان استرس باعث افزایش خطرات این عارضه می­شود.

تعرق شدید و تنگی نفس: اگر پس از یک فعالیت ساده با تعرق شدید و تنگی نفس مواجه شدید؛ باید هرچه سریع­تر به پزشک مربوطه مراجعه کنید. این عارضه معمولاً نشان‌دهنده یک مشکل جدی در سیستم خون‌رسانی و عروق است.

درد طولانی‌مدت: اگر در یک بازه زمانی طولانی، تیرکشیدن جناغ سینه را تجربه کرده‌اید و این درد بهبود نمی­یابد، قطعاً یک مشکل جدی ایجاد شده است و باید دراسرع‌وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

گفتن کلمات نامفهوم: توجه داشته باشید که درد قفسه صدری و عدم توان مکالمه صحیح، نشان از یک حمله مغزی یا قلبی دارد، بدانید که زمان زیادی ندارید و باید هرچه سریع­تر با اورژانس تماس بگیرید.

سخن پایانی

احساس درد و تیر کشیدن قفسه سینه همیشه یک مشکل جدی و خطرناک محسوب نمی­شود، امّا استرس بی‌دلیل می­تواند یک محرک بسیار عالی برای ایجاد انواع مشکلات باشد؛ پس در اولین قدم سعی کنید آرام باشید. از آن جایی که احساس تير كشيدن بالاي قفسه سينه ممکن است به دلیل بیماری­ها و مشکلات قلبی ایجاد شده باشد، بهترین راه برای تشخیص دقیق علت و درمان مؤثر، مراجعه به کلینیک معتبر و پزشک متخصص و مجرب است.

درد قفسه صدری دلایل زیادی دارد. بعضی از رایج‌ترین آنها عبارت‌اند از آنژین صدری یا سایر بیماری‌های قلبی، سنگ کیسه صفرا، پریکاردیت، پلوریت یا پانکراتیت. درد غیرقابل‌توضیحی که در قفسه صدری رخ می‌دهد باید توسط پزشک متخصص معاینه شود. یک متخصص عمومی یا متخصص قلب می‌تواند به تشخیص قطعی دلیل درد قفسه صدری کمک کند.

 

شما می‌توانید از طریق کلینیک تخصصی ما با بهترین دکتر قلب و عروق در ارتباط باشید. در مجموعه ما علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان ویزیت آنلاین دکتر قلب وجود دارد. با تشکر از این که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید؛ پیروز و سلامت باشید.