تپش قلب از جمله مشکلاتی است که امروزه افراد زیادی دچار آن میشوند. این موضوع در نگاه اول ممکن است نگرانکننده به نظر برسد، اما با شناخت درست و عملکرد مناسب نسبت به آن میتوان آن را کنترل و مدیریت کرد. درمان قطعی تپش قلب جزء موضاعاتی است که مردم زیادی به دنبال آن هستند این موضوع نیازمند شناخت دقیق علت و استفاده از روشهای متنوعی است که از تغییرات در سبک زندگی گرفته تا داروها و روش های پزشکی پیشرفته را در بر میگیرد، در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
فهرست مطالب
انواع تپش قلب
تپش قلب به طور کلی به دو حالت تقسیم میشود: تپش قلب عادی و نامنظم
نرمال
ضربانهای قلبی با الگوی منظم و در محدوده نرمال 60-100 ضربه در دقیقه قرار دارد.
نامنظم
این نوع تپش قلب ممکن است به صورت پرشهای قلبی، ضربانهای فوقالعاده سریع (تاکیکاردی) یا ضربانهای اهسته تر از حد معمول ظاهر (برادیکاردی) میشود.
تپش قلب چیست؟
تپش قلب احساس ناگهانی و آزاردهنده افزایش غیر معمول فعالیت قلب است که بسیاری از افراد آن را تجربه میکنند. این احساس معمولا به صورت ضربانهای نامتعادل یا سریع اتفاق میافتد. علائم آن اینگونه است که قلب شما ممکن است سریعتر یا سخت تر از حد معمول بزند، یا ممکن است ضربان قلبتان نامنظم باشد.
علائم تپش قلب
تپش قلب همیشه با علائمی همراه است. ممکن است احساس اضطراب یا “استرس شدید” کنید و یا احساس کنید قلب شما در قفسه سینه و یا گلو میزند که باعث درد یا ناراحتی خفیف میشود. شما همچنین ممکن است قلب خود را در حال “لرزیدن” حس کنید و به نظر میرسد که در حال ضربان نامنظم است. سایر علائم تپش قلب عبارتند از:
- احساس افزایش ضربان قلب به صورت ناگهانی و غیرطبیعی
- تپش قلب شدید
- احساس درد و فشار در قفسه سینه
- سرگیجه و عدم تعادل
- تنگی نفس
- تعریق بیش از حد که معمولا به صورت عرق سرد بروز میکند
- احساس استرس و عصبی بودن
- لرزش بدن
مهم است بدانید که این علائم ممکن است در شرایط مختلف رخ دهد و علل مختلفی داشته باشد. در صورت تجربه هر یک از این علائم برای مشورت بیشتر به یک دکتر قلب خوب مراجعه کنید.
علت تپش قلب
تپش قلب میتواند به واسطه دلایل مختلفی ایجاد شود برخی از این دلایل عبارتند از:
- استرس و اضطراب شدید
- فعالیت فیزیکی مانند ورزش شدید
- مصرف مواد محرک مانند الکل، قهوه، سیگار و سایر دخانیات
- عوامل محیطی مانند آب و هوا
- مشکلات قلبی عروقی از جمله اختلالات ریتمی (مانند فیبریلاسیون آندی)
- مشکلات تیروئید (مثل هیپرتیروئیدی)
- تغییرات فشار خون
- دیابت
- مصرف قرصهای رژیمی
- پرولاپس دریچه میترال
تپش قلب ممکن است طبیعی باشد و یا ممکن است با یک مشکل جدی سلامتی همراه باشد. اگر تپش قلب بیش از چند ساعت طول بکشد، یا اینکه ضربان قلب نامنظم به طور مکرر رخ دهد، حتما باید با بهترین متخصص قلب به منظور درمان تپش قلب مشورت کنید.
پیشگیری از تپش قلب
اقدامات مختلفی وجود دارد که با رعایت آنها میتوان احتمال به وجود آمدن تپش قلب را تا درصد زیادی کاهش داد در ادامه به بررسی برخی از این اقدامات میپردازیم:
مدیریت استرس
استرس و اضطراب از جمله مواردی است که میتوان با مدیریت آن از تپش قلب جلوگیری کرد. میتوانید از روشهای مختلفی مانند مدیتیشن، یوگا، یا تمرینات تنفسی برای مدیریت استرس استفاده کنید.
ورزش
تمرین منظم از دیگر راههای کنترل تپش قلب است با انجام ورزش منظم، به طور میانگین 30 الی 45 دقیقه در روز میتوان به بهبود سلامت بدن و در پی آن به بهبود سلامت قلب و کاهش احتمال تپش قلب دست یافت.
مواد محرک
با محدود کردن عوامل محرک تپش قلب میتوان احتمال بروز این عارضه را تا درصد زیادی کاهش داد، به طور مثال با کاهش و یا عدم مصرف عواملی همچون قهوه، الکل، سیگار و سایر دخانیات میتوان از وقوع تپش قلب پیشگیری کرد.
تغذیه سالم
تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی در سلامت و کنترل تپش قلب ایفا کند. برخی از عواملی که میتوان با رعایت آنها تپش قلب را کنترل کرد عبارتند از:
کاهش مصرف نمک
مصرف زیاد نمک فشار خون را افزایش داده و باعث تپش غیرعادی قلب شود. پیشنهاد میشود مصرف نمک را کاهش داده و از سایر ادویههای گیاهی به عنوان جایگزین استفاده کنید.
پروتئین
مصرف غذاهایی مانند ماهی، مرغ، سویا و حبوبات که سرشار از پروتئین هستند به کنترل تپش قلب و سلامتی آن کمک میکند.
میوه و سبزیجات
میوهها و سبزیجات از منابع مهم مواد مغذی مانند فیبرر، ویتامینها و مواد آنتی اکسیدان هستند که میتوانند در کنترل تپش قلب اثر گذار باشند.
قند
مصرف بیش از حد قند میتواند باعث ناپایداری در تپش قلب شود، سعی کنید مصرف قند را کاهش داده و منابع قند طبیعی را جایگزین آن کنید.
آب
مصرف آب باعث افزایش حجم خون و حفظ هیدراتاسیون بدن میشود که در کنترل تپش قلب موثر است.
درمان تپش قلب با طب سنتی
در طب سنتی، روشهایی برای درمان تپش قلب وجود دارد، اما این روشها باید توسط پزشک تایید شود و هماهنگی لازم انجام شود. برخی از این روشها عبارتند از:
- مصرف اویشن
- زعفران
- گل گاوزبان
- زنجبیل
همچنین ممکن است روشهای آرام بخش مانند ماساژ، نور درمانی و یا تمرینات تنفسی نیز برای رفع مشکل تپش قلب استفاده شود.
سؤالاتی که باید در مورد تپش قلب از خودتان بپرسید ؟
در جهت درمان تپش قلب و مراجعه به بهترین پزشک قلب باید سوالاتی را از خود بپرسید:
- آیا ضربان قلب یا تپش قلب شما به تدریج رخ داده است، یا ناگهان اتفاق افتاده است؟
- آیا احساس اضطراب موجب تپش قلب شده است؟
- آیا من فعالیت خاصی انجام داده ام که منجر به تپش قلب شده؟
- آیا شرایط روحی خاصی علت تپش قلب شده است؟
- آیا تپش قلب در شرایط خاصی، مانند هنگام تغییر وضعیت بدن یا استرس، بیشتر میشود؟
- آیا تپش قلب مداوم است؟
- آیا در تاریخچه خانواده مشکلات قلبی وجود دارد؟
درمان تپش قلب توسط بهترین متخصص قلب و عروق
درمان تپش قلب توسط دکتر انجام میشود، در مرحله اول دکتر قلب شما را معاینه میکند و از تستهای تشخیصی همانند نوار قلب، اکو و یا تست استرس برای پیدا کردن مشکل دقیق شما استفاده مینماید در ادامه با توجه به دلیل بیماری و شدت آن اقدام به درمان با روش درمانی مناسب میکند. در ادامه به معرفی برخی از روش های درمان میپردازیم:
داروها: برای کمک به کنترل تپش قلب میتوان از دارو استفاده کرد، مصرف داروهای ضد تپش قلب مانند بتابلاکرها و یا داروهای آرامش بخش میتواند به مدیریت تپش قلب کمک کند
الکتروآبالیشن: یک فرایند پزشکی است که از جریان الکتریکی برای بهبود ریتم قلب استفاده میشود. این روش معمولا برای تنظیم نامنظمیهای قلب، مانند فیبریلاسیون دستگاهی استفاده میشود، در این فرایند الکترودها به قلب فرستاده میشود تا فعالیت قلب را منظم کنند. تشخیص استفاده از الکتروآبالیشن توسط پزشک صورت میگیرد و با توجه به وضعیت بیمار به عنوان یک گزینه درمانی در نظر گرفته میشود.
مشاوره روانشناختی: اگر تپش قلب ناشی از استرس و اضطراب باشد، میتوان برای درمان از مشاوره روانشناختی استفاده کرد.
چه موقع باید به پزشک قلب و عروق مراجعه کرد؟
اگر با علائم زیر هستید باید جهت درمان تپش قلب و سریع آن با پزشک قلب خود تماس بگیرید:
- تب
- لرز، گلو درد (علائم احتمالی عفونت)
- تنگی نفس، درد قفسه سینه یا ناراحتی
- تورم لب و یا گلو
- احساس ضربان قلب سریع و نامنظم
- هرگونه بثورات جدید روی پوست
- هر گونه تورم غیرمعمول در پاها
- افزایش وزن بیش از 3 تا 5 کیلو در مدت 1 هفته
توجه: ما شما را به شدت تشویق می کنیم تا در مورد وضعیت پزشکی و معالجه پزشکی خاص خود با بهترین دکتر قلب صحبت کنید زیرا که قلب عضو حیاتی و ریسک ناپذیر بدن می باشد. منظور از اطلاعات موجود در این مقاله صرفا جهت اشنایی است اما جایگزینی برای مشاوره پزشکی نیست.
سوالات متداول
آیا تغییرات در سبک زندگی میتواند به درمان تپش قلب کمک کند؟
بله، تغییر در سبک زندگی مانند تغییر در رژیم غذایی و ورزش روزانه میتواند باعث بهبود عملکرد قلب شود.
برای تپش قلب به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای مشکلات مرتبط با قلب مثل تپش قلب میتوانید به یک متخصص قلب و عروق و یا فوق متخصص قلب و آریتمی مراجعه کنید.
آیا مصرف داروها برای درمان تپش قلب میتواند مضر باشد؟
بله، مصرف داروها برای درمان تپش قلب ممکن است با عوارض و مشکلات جانبی همراه باشد. برخی داروها ممکن است عوارضی مانند سردرد، سرگیجه، احساس خستگی، تهوع، عدم تعادل و حتی افزایش تپش قلب را ایجاد کنند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید عوامل مختلفی بر تپش قلب اثر گذارند مانند استرس و اضطراب، بیماریهای قلبی، فعالیت فیزیکی شدید، تغییرات فشار خون و دیگر موارد که در متن ذکر شده است. اما این مشکل جای نگرانی ندارد و مشاوره با پزشک میتواند به درمان قطعی تپش قلب کمک کند. روشهای مختلفی نیز برای پیشگیری از تپش قلب وجود دارد مانند سبک زندگی سالم، ورزش منظم و تغذیه سالم که در متن به آنها اشاره کردیم. اگر شما دچار مشکل تپش قلب هستید باید برای دریافت مشاوره و درمان به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.