فهرست مطالب
علائم قلب درد؛ تشخیص به موقع و اقدام فوری برای درمان و پیشگیری از سکته قلبی و مغزی
درد قلب و قفسه سینه می تواند نشانه مشکلات متعددی باشد. این مشکلات ممکن است شامل بیماری های قلبی و یا مشکلات دیگری مانند بیماری های ریوی، گوارشی و غیره باشد.
از انجایی که درد های قفسه ی سینه احتمالاً هشداری برای وقوع حمله و سکته ی قلبی باشند لذا بهتر است که علائم قلب درد را جدی بگیرید و انهارا پشت گوش نیندازید و حتما برای پیشگیری از عوارض جدی مانند سکته های قلبی و مغزی کشنده سریعا به اورژانسی که دارای پزشک متخصص قلب و عروق است مراجعه کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
اهمیت توجه به علائم قلب درد
نادیده انگاشتن علائم قلب درد از ان جهت خطرناک است که هر علامتی میتواند زنگ خطری برای مشکلات حادتر از جمله ایست و حمله قلبی باشد، از همین رو ضروری است به کوچکترین علامتی که به درد قفسه سینه و قلب مرتبط باشد توجه نمایید تا بتوانید به موقع و پیش از بروز مشکلات جدیتری از جمله ایست قلبی یا سکته مغزی و متعاقب آن بروز ناتوانی حرکتی و غیره در فرد جلوگیری نمایید. حال این سوال مطرح میشود که کدام درد قلب را جدی بگیریم و چرا قلبم درد می کنه؟
کدام درد قلب را جدی بگیریم؟
کدام درد قلب را جدی بگیریم سوالی که در این بخش بدان میپردازیم. توجه داشته باشید که قلب مهم ترین عضو بدن است و در صورت بروز هرگونه درد و علائم قلب درد خطرناک و مشکلات قلبی باید برای درمان و کنترل آن به پزشک متخصص قلب مراجعه کرد. مجموعه دکتر ضربان، با بهره مندی از به روز ترین امکانات و تجهیزات پزشکی و با تجربه ترین متخصصان قلب و عروق در خدمت شما عزیزان خواهد بود.
درد های قفسه ی سینه که منشا قلبی دارند احساس فشار زیاد ، له شدگی یا فشرده شدن قفسه ی سینه و سوزش دارد و یکی از مشکلاتی که میتوان به اشاره کرد این است که که اگر درد قفسه ی سینه به علت مشکل قلبی ، انژین قلبی ، حمله ی قلبی و سکته قلبی باشد فرد نمیتواند یک نقطه ی مشخصی را در قفسهی سینه را به عنوان محل درد معرفی کند.
موارد بسیار زیادی می توانند علت درد قلب و قفسه سینه شوند و تشخیص اینکه درد قلب به دلیل مشکلات و بیماری های قلبی به وجود آمده است یا خیر کار تخصصی است که باید توسط آزمایشات و معاینات دقیق تحت نظر متخصص قلب و عروق صورت گیرد.
درد قلب ممکن است با احساس، فشار زیاد، له شدن یا فشردن همراه باشد. همچنین می تواند مانند سوزش سر دل یا سوء هاضمه باشد. در مورادی این درد بیش از چند دقیقه طول می کشد، گاهی اوقات از بین میرود و برمیگردد، و در گاهی نیز فشار آن را بدتر و استراحت آن را بهتر میکند.
در ادامه این مقاله به دلایل درد قلب و علائم قلب درد خواهیم پرداخت.
انواع علت درد قلب کدام است؟
در ادامه قصد داریم بیان کنیم که علت درد قلب چیست:
- بیماری های قلبی: شامل نارسایی قلبی، افتادگی دریچههای قلب و غیره
- بیماری عروق کرونر : این بیماری شایع ترین و اولین علل مرگ و میر مردان و زنان در جهان است.
بیماری های قلبی موثر در علل قلب درد چیست؟
در پاسخ به این پرسش که “علل قلب درد چیست” باید گفت علل شایع مربوط به مشکلات قلبی عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر یا CAD: این عارضه انسداد در رگ های خونی قلب است که جریان خون و اکسیژن عضله قلب را کاهش می دهد. این می تواند علت درد قلب شود که به آنژین معروف است. این علامت بیماری قلبی است، اما معمولاً آسیب دائمی به قلب نمی رساند.
با این حال، این نشانه آن است که در آینده در معرض حمله قلبی قرار دارید. در این حالت درد قفسه سینه ممکن است به بازو، شانه، فک یا پشت شما سرایت کند. ممکن است احساس فشار یا احساس فشار داشته باشید. آنژین صدری می تواند در اثر ورزش، هیجان یا ناراحتی احساسی ایجاد شود و با استراحت برطرف می شود.
– انژین صدری : درد قفسه ی سینه که به علت قلب باشد انژین نام دارد.دو نوع انژین وجود دارد :
- انژین پایدار (این انژین قابل پیش بینی بوده و در هنگام فعالیت فیزیکی و شرایط استرس زا ایجاد میشود و با گذشت زمان بدتر نمیشود و در واقع پایدار است)
- انژین نا پایدار( این انژین هم در شرایط استرس زا و در زمان انجام فعالیت فیزیکی و هم در هنگام استراحت رخ میدهد و فرکانس ان با گذشت زمان بیشتر میشود و شرایط فرد را سخت تر میکند)
- سکته قلبی (حمله قلبی): این عارضه به معنای کاهش جریان خون در رگ های خونی قلب که باعث مرگ سلول های ماهیچه قلب می شود. حمله قلبی اگرچه مشابه درد آنژین قفسه سینه است، اما معمولاً شدیدتر است و در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه است و با استراحت برطرف نمی شود.
در این حالت درد قفسه سینه ممکن است با تعریق، حالت تهوع، تنگی نفس یا ضعف شدید همراه باشد زمانی که این توقف و کاهش خونرسانی در رگ های خونی قلب یا کرونر به حدی میرسد که بافت ماهیچه ای قلب دچار اسیب جدی و تهدید به مرگ میشود. این مواقع است که سکته قلبی ایجاد میشود.
- التهاب عضله ی قلب یا میوکاردیت: این بیماری که در واقع به التهاب عضله قلب گفته می شود که میتواند به علت ویروس ها و خیلی از عفونت های قلبی اتفاق بیوفتد ، علاوه بر درد قفسه سینه ممکن است با تب، خستگی، ضربان قلب سریع و مشکل در تنفس نیز همراه باشد. اگرچه در این بیماری انسدادی در عروق قلبی وجود ندارد، اما علائم میوکاردیت می تواند شبیه علائم حمله قلبی باشد.
- پریکاردیت: این مشکل، التهاب یا عفونت کیسه در اطراف قلب است که می تواند باعث درد مشابه آنژین شود اما اغلب باعث درد شدید و مداوم در امتداد عضلات بالای گردن و شانه می شود. همچنین گاهی اوقات وقتی تنفس می کنید، غذا را می بلعید یا به پشت دراز می کشید بدتر می شود.
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک: این بیماری به عنوان شایع ترین بیماری و اختلال عضلات قلب به شمار میرود وشایع ترین کاردیومیو پاتی ، هایپرتروفیک است که موجب درد میشود. این بیماری به علت ژنتیکی باعث ضخامت غیرطبیعی ماهیچه می شود که گاهی منجر به مشکلاتی در جریان خون از قلب می شود.
با گذشت زمان، هنگامی که عضله قلب بسیار ضخیم می شود، ممکن است نارسایی قلبی ایجاد شود و این باعث می شود قلب برای پمپاژ خون سخت تر کار کند. این عارضه ممکن است با سرگیجه، سبکی سر، غش و علائم دیگر نیز همراه باشد.
- اختلالات دریچه ای به عنوان مثال شایع ترین و مرسوم ترین انها افتادگی دریچه میترالاست : افتادگی دریچه میترال وضعیتی است که در آن دریچه قلب به درستی بسته نمی شود. خیلی از زنان قبل از بارداری هیچ علائمی ندارند و اما بلافاصله از بارداری دچار عوارض افتادگی دریچه ی میترالشان میشوند.
- پارگی عروق داخلی بزرگ داخل قفسه ی سینه و پارگی ائورت سینه ای: علائم همراه قلب درد با منشاء قلبی شامل تپش قلب و ضربان قلب ،ضعف و خستگی ، کاهش هوشیاری ، کاهش تمرکز میباشد.
بسیاری از چیزها می توانند باعث این بیماری نادر اما کشنده شوند، که زمانی ایجاد می شود که پارگی در عروق کرونر ایجاد شود. ممکن است علت درد قلب ناگهانی با احساس پارگی یا پاره شدن در گردن، پشت یا شکم شود.
علائم قلب درد
درد قلب می تواند گاهی مبهم باشد. درد قفسهی سینه علاوه بر قلب میتواند علت ریوی ، حملات اضطراب و ترس، علت گوارشی و علت عضلانی اسکلتی نیز داشته باشد. همینطور مشکلات بسیاری به غیر از بیماری ها و ناراحتی های قلبی می توانند درد قلب را تقلید کنند.
شایع ترین کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک به طور کلی، ناراحتی قفسه سینه مربوط به حمله قلبی یا دیگر مشکلات قلبی ممکن است با یک یا چند مورد زیر توصیف شود یا با آن همراه باشد:
- درد شدیدی که به کمر، گردن، فک، شانه ها و یک یا هر دو بازو سرایت کند
- احساس فشار، پری، سوزش یا سفتی در قفسه سینه
- دردی که مدت زمان زیادی به طول بیانجامد
- دردی که شدت آن با فعالیت تغییر کند
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سرگیجه یا ضعف
- حالت تهوع یا استفراغ
همینطور علائم قلب درد مربوط به برخی بیماری های قلبی به شرح زیر است:
- علائم قلب درد مربوط به رگ های خونی
تجمع پلاک های چربی در شریان ها یا تصلب شرایین می تواند به عروق خونی و قلب شما آسیب برساند. تجمع پلاک باعث باریک یا مسدود شدن رگ های خونی می شود که می تواند منجر به حمله قلبی، درد قفسه سینه (آنژین صدری) یا سکته شود.
علائم بیماری عروق کرونر ممکن است برای مردان و زنان متفاوت باشد. به عنوان مثال، مردان احتمال بیشتری برای قرار گرفتن در معرض درد قفسه سینه دارند. زنان به احتمال زیاد علائم قلب درد و نشانه های دیگری همراه با ناراحتی قفسه سینه مانند تنگی نفس، حالت تهوع و خستگی مفرط دارند.
علائم و نشانه های این عارضه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد قفسه سینه، سفتی قفسه سینه، فشار قفسه سینه و ناراحتی قفسه سینه (آنژین صدری)
- تنگی نفس
- درد، بی حسی، ضعف یا سردی در پاها یا بازوها اگر رگ های خونی در آن قسمت های بدن شما تنگ شده باشد.
- درد در گردن، فک، گلو، بالای شکم یا پشت
توجه داشته باشید تا زمانی که دچار حمله قلبی، آنژین صدری، سکته مغزی یا نارسایی قلبی نشده اید، احتمال عدم تشخیص بیماری عروق کرونر وجود دارد. به همین دلیل مراقبت از علائم قلب درد اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین نگرانی های خود را با پزشک خود در میان بگذارید. گاهی اوقات بیماری قلبی عروقی را می توان با ارزیابی های منظم در مراحل اولیه تشخیص داد.
- علائم قلب درد ناشی از ضربان غیر طبیعی قلب (آریتمی قلبی)
ضربان قلب شما ممکن است خیلی سریع، خیلی آهسته یا نامنظم باشد. علائم و نشانه های آریتمی قلبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب سریع (تاکی کاردی)
- ضربان قلب آهسته (برادی کاردی)
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- تنگی نفس
- سبکی سر
- سرگیجه
- غش (سنکوپ) یا نزدیک به غش
- علائم قلب درد ناشی از نقص قلبی
نقایص جدی قلبی که با آنها متولد می شوید (نقص مادرزادی قلب) معمولاً بلافاصله پس از تولد مشاهده می شوند. علائم و نشانه های نقص قلبی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سیانوز
- تورم در پاها، شکم یا نواحی اطراف چشم
- در یک نوزاد، تنگی نفس در طول تغذیه، منجر به افزایش وزن می شود
نقایص مادرزادی قلبی کمتر جدی اغلب تا اواخر دوران کودکی یا در بزرگسالی تشخیص داده نمی شود. برخی علائم و نشانه های نقایص مادرزادی قلب که معمولاً تهدید کننده حیات نیستند عبارتند از:
- تنگی نفس به راحتی در حین ورزش یا فعالیت
- در حین ورزش یا فعالیت به راحتی خسته می شود
- تورم در دست، مچ پا یا پا
- علائم قلب درد ناشی از عضله قلب (کاردیومیوپاتی)
در مراحل اولیه کاردیومیوپاتی، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید. با بدتر شدن وضعیت، علائم این عارضه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تنگی نفس با فعالیت یا در حالت استراحت
- تورم پاها، مچ پا و پاها
- خستگی
- ضربان قلب نامنظم که احساس تند، تپش یا بال زدن دارد
- سرگیجه، سبکی سر و غش
- علائم قلب درد ناشی از عفونت قلبی
اندوکاردیت عفونتی است که پوشش داخلی حفره های قلب و دریچه های قلب (اندوکارد) را تحت تأثیر قرار می دهد. موراد زیر از جمله علائم و نشانه های عفونت قلبی هستند:
- تب
- تنگی نفس
- ضعف یا خستگی
- تورم در پاها یا شکم
- تغییرات در ریتم قلب شما
- سرفه خشک یا مداوم
- لکه های غیر معمول پوستی
- علائم قلب درد ناشی از مشکلات دریچه قلب (بیماری دریچه ای قلب)
قلب چهار دریچه دارد – دریچههای آئورت، میترال، ریوی و سه لتی – که باز و بسته میشوند تا جریان خون مستقیم در قلب شما جریان یابد. بسیاری از چیزها می توانند به دریچه های قلب شما آسیب برسانند و منجر به باریک شدن (تنگی)، نشت (نفوذ یا نارسایی) یا بسته شدن نامناسب (پرولپس) شوند.
علائم و نشانه های این عارضه بسته به اختلال کارکرد هر دریچه به طور کلی عبارت است از:
- خستگی
- تنگی نفس
- ضربان قلب نامنظم
- ورم پا یا مچ پا
- درد قفسه سینه
- غش
علائم قلب درد که مراجعه به اورژانس را سبب میشود؟
قلب عضو حیاتی بدن است و بی توجهی به هرگونه ناراحتی قلبی و درد قلب می تواند عواقب بسیار خطرناکی همچون سکته قلبی به همراه داشته باشد.
احساس درد ارجاعی به فک ، بازو و کتف ، دست ، بالای شکم ، گردن ، تنگی نفس، ضعف ناگهانی، تغییرات ضربان قلب، تعریق سرد فراوان، احساس تپش قلب، بی حالی ، ضعف ، کاهش هوشیاری ، تغییرات ناگهانی در بینایی، ضعف و ناتوانی در یکی از اندام های بدن مثل دست ها و پاها وسینکوپ از جمله علائم قلب درد هستند که در هنگام وقوع میبایست سریعا به اورژانس مراجعه شود.
بنابراین در صورت بروز هرگونه درد ناگهانی قفسه سینه و علائم قلب درد ، حتما با پزشک تماس بگیرید و برای بررسی های بیشتر و پیدا کردن دلیل آن برای معاینات لازم به مراکز تخصصی قلب و عروق مراجعه کنید.
علائم قلب درد که ممکن است به کمک اضطراری نیاز داشته باشد عبارتند از:
- احساس فشار در استخوان سینه
- درد قفسه سینه که به فک، بازوی چپ یا پشت سرایت می کند
- گیجی، ضربان قلب تند، یا تنفس سریع
سخن پایانی
علل ایجاد درد قفسه ی سینه که خیلی از افراد ان را با قلب درد اشتباه میگیرند متنوع است و از انجا که درد عللی مثل سکته قلبی، امبولی ریه و شرایط جدی و تهدید گر حیات دارند تشخیص زود هنگام برای اغاز درمان در این دو مورد الزامی است پس درد های قلبی و درد های قفسه ی سینه را به حساب دلایل غیر مهم نگذارید و حتما به اورژانس مراجعه کنید که دارای پزشک متخصص قلب و عروق میباشد تا در ابتدا احتمال دلایل تهدید کننده ی حیات رد شود و بررسی های لازم برای تشخیص علل غیر قلبی باتوجه به علائم قلب درد در صورت لازم به بخشهای دیگر داده شود.
امبولی ریه با شروع ناگهانی درد قفسه ی سینه شدید ، تنگی نفس ، تنفس سریع و سطحی ، تعریق و افزایش ضربان قلب و سرفه ای که گاهی اغشته به خون است.همراه است. همانطور که گفته شد، درد قلب می تواند بیماری های جدی قلب و یا حتی سکته قلبی را به همراه داشته باشد و یا نشان دهده مشکلات غیر قلبی دیگری مانند مشکلات معده، ریه و یا عضله و غیره باشد.
در این مقاله سعی کردیم در خصوص موارد متعددی از جمله کدام درد قلب را جدی بگیریم، علل قلب درد چیست و علت درد قلب و علائم قلب درد صحبت کنیم.
بنابراین توصیه می شود در صورت بروز هر یک از علائم قلب درد ذکر شده و درد قلب به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین در صورتی که درد قلب شما ادامه دار و یا شدید بود، حتما با اورژانس تماس بگیرید.
مرکز تخصصی قلب و عروق دکتر ضربان، با داشتن کادری مجرب و کامل ترین تجهیزات درمانی برای انجام آزمایشات و چکاپ های تخصصی قلبی، در خدمت شما عزیزان خواهد بود.