در پاسخ به سوال درد قلبی چگونه است؟ میتوان گفت درد قلب یا درد قفسه سینه، بسته به فاکتور های خطر که یه فرد دارد و نوع آن از اورژانس های پزشکی محسوب میشود. به این منظور که بررسی دقیق و صحیح آن و در صورت نیاز درمان فوری آن میتواند جان فرد را نجات دهد. درمان درد قلب به علت ایجاد کننده ی آن بستگی دارد. میتواند از درمان دارویی تا آنژیوگرافی و جراحی باز قلب متغیر باشد.
بسیاری از افراد با علائم بیماری قلبی آشنا نیستند. یک سری علائم بسیار به نفع وجود اختلال در عملکرد قلب میباشد. در صورت وجود این علائم مراجعه به پزشک توصیه میشود. زیرا در صورتی که درمان درد قلب به موقع صورت نگیرد ممکن است به عوارض ناگواری منجر شود.
فهرست مطالب
مشکلات قلبی که منجر به ایجاد درد قفسه سینه میشوند
اختلالات عضلانی استخوانی ایجاد کننده ی درد قفسه ی سینه
چه علائمی همزمان با درد قلبی رخ میدهند؟
فهرست مطالب
درد قلب چیست؟
درد قلب یکی از شایع ترین دلایل مراجعه ی بیماران به اورژانس است و نوع آن در افراد متفاوت میباشد. همچنین از نظر کیفیت، شدت، مدت زمان و محل نیز متنوع است. ممکن است تیز، خنجری، یا مبهم باشد. درد قلب ممکن است نشانه ی یک بیماری جدی در قلب باشد. اما جالب است که ممکن است از بافت های دیگر منشا گرفته باشد و تهدید کننده نباشد. در واقع بسیاری از درد هایی که فرد به شکل “درد قلب” حس میکند خطرناک نیستند. علی رغم اینکه درد قلب یا قفسه سینه یکی از علائم حمله ی قلبی است، میتواند توسط بسیاری از وضعیت های خوش خیم و بی خطر ایجاد شود. مطالعات نشان داده اند که 13% موارد مراجعه به اورژانس به علت درد قفسه ی سینه واقعا مشکل قلبی داشته اند.
در صورتی که علت آن در خود قلب باشد، اختلال در خونرسانی به قلب به علت گرفتگی عروق ظریفی که به خود قلب خونرسانی میکنند، یعنی عروق کرونر، بافت قلب دچار کمبود اکسیژن و به اصطلاح ایسکمی میشود. در این حالت درد ایجاد میشود. حال اگر این ایسکمی ادامه پیدا کند بافت میمیرد یا به اصطلاح نکروز میشود و قابل بازگشت نیست. با مرگ بافت قلب توانایی پمپاژ خون به بدن کاهش میابد و بیمار به اصطلاح دچار نارسایی قلبی میشود.
به هنگام فعالیت بدنی نیاز است که قلب فعالیت خود را بالا ببرد تا بتواند نیاز های عضلات را برطرف کند. اگر عروق کرونر قلب مسدود باشند با افزایش فعالیت قلب نمیتوانند پاسخ گوی این نیاز افزایش یافته باشند و بنابراین با انجام فعالیت دچار کاهش خونرسانی میشوند. برای همین است که یک ویژگی درد قلبی این است که با فعالیت بدتر شده و با استراحت، کاهش فعالیت عضلانی قلب و رفع اختلال خونرسانی به دیواره آن، درد نیز برطرف میشود. حال به علت سیستم پیچیده ی عصب رسانی به قلب، این درد ممکن است در هر جایی حس شود. برای مثال در ناحیه ی دست، فک، پشت کتف.
مشکلات قلبی که منجر به ایجاد درد قفسه سینه میشوند
- حمله قلبی: به علت بلوکه شدن جریان خون قلب
- آنژین: درد قفسه سینه به علت انسداد عروق قلب
- پریکاردیت: التهاب لایه ی پوشاننده ی اطراف قلب به علت بیماری های سیستمیک، بدخیمی یا عفونت
- میوکاردیت: التهاب عضلات قلب
- کاردیومیوپاتی: بیماری عضلات قلب که در آن توانایی پمپاژ خون به علت ضعف عضلات کم میشود
- پارگی آئورت: وضعیتی نادر است
علل گوارشی ایجاد کننده ی درد قفسه سینه
- رفلاکس اسیده معده به مری در اثر افزایش تولید اسید معده، مقدار زیاد غذا در معده یا اختلال اسفنکتر مری
- اختلالات بلع به علت مشکلات مری
- سنگ صفرا
- التهاب کیسه صفرا یا پانکراس
علل ریوی ایجاد کننده ی درد قفسه سینه
- پنومونی یا ذات الریه
- برونشیت ویروسی
- پنوموتوراکس: پارگی ریه به علت آسیب و جراحت یا بدون وجود دلیل شناخته شده که باعث جمع شدن ریه و بنابراین کاهش شدید تهویه شده و وضعیتی اورژانسی است.
- لخته ی خون یا آمبولی ریه: در این حالت به علت وجود یک سری فاکتور خطر مانند بی تحرکی، مصرف دارو های ضدبارداری، جراحی وغیره، خون تمایل بیشتری به لخته شدن خواهد داشت. این لخته در عروق عمقی پا معمولا ایجاد میشود. با ایجاد لخته ممکن است تکه هایی از آن جدا شده، به سمت ریه رفته و در عروق آن گیر کند و باعث ایجاد علائمی شود که بسته به قطر رگ درگیر از خفیف تا شدید متغیر است.
- برونکواسپاسم: در این وضعیت مسیر های هوایی ریه دچار انقباض میشوند. در بیماران مبتلا به آسم و بیماری ریوی انسدادی مزمن دیده میشود.
اختلالات عضلانی استخوانی ایجاد کننده ی درد قفسه ی سینه
- شکستگی دنده، کبودی
- گرفتگی عضلات به علت فشار وارد شده یا فعالیت سنگین
- سندرم درد مزمن
- شکستگی فشاری
سایر علل
زونا میتواند باعث ایجاد دردی در قفسه ی سینه و محل قرار گیری قلب شود که فرد فکر کند دچار حمله ی قلبی شده است. سیر این بیماری به شکل بروز درد در مسیر عصب است که با تماس دردناک بوده و بعد از مدتی وزیکول یا ضایعات پوستی ظاهر میشوند. این بیماری ویروسی بوده و در هر فردی ممکن است دیده شود. علت دیگر درد قلبی حمله ی پانیک است که عصبی بوده و گاهی به قدری شدید است که فرد ممکن است فکر کند در حال مرگ میباشد. اما این اتفاق نخواهد افتاد.
چه علائمی همزمان با درد قلبی رخ میدهند؟
این علائم به پزشک کمک میکند تشخیص دهد از بین علل یاد شده کدام محتمل تر است:
علائم مربوط به بیماری قلبی:
با اینکه درد از شایع ترین علائم مربوط به مشکل قلبی است، برخی افراد علائم دیگری را نیز تجربه میکنند. حتی ممکن است درد قلبی نداشته باشند. در زنان وجود علائم غیرمعمول شایع تر است. این علائم عبارت اند از:
تنگی قفسه سینه. فرد حس کند جسمی سنگین روی سینه اش قرار داده شده است و فشار می آورد
- درد کمر، فک و بازو
- خستگی
- سبکی سر
- سرگیجه
- تنگی نفس
- درد شکم
- تهوع
- درد هنگام فعالیت
سایر علائم: این علائم به نفع این اند که دردی که احساس میکنید احتمالا به قلب مربوط نیست:
- حس تلخی یا اسیدی در دهان که نشان دهنده ی وجود رفلاکس است. البته که یک فرد با رفلاکس ممکن است همزمان دچار حمله ی قلبی باشد و وجود این علامت به معنی عدم نیاز به مراجعه به پزشک نیست. باید به سایر علائم که در بالا به عنوان علائم مربوط به درد قلبی ذکر شد توجه کنید.
- دردی که تنها هنگام غذا خورن و بلعیدن حس میشود.
- اختلال و سختی در بلع
- دردی که بسته به پوزیشن بدن شما بهتر یا بدتر میشود. برای مثال در بیماری های پانکراس درد با خم شدن به جلو بهتر میشود.
- یا در رفلاکس درد با خوابیدن بدتر میشود.
- دردی که هنگام تنفس عمیق یا سرفه بدتر میشود
- درد همراه با راش پوستی. راش نوعی ضایعه ی قرمز رنگ است. تب
- لرز
- آبریزش بینی
- سرفه
- حمله پانیک یا اضطراب
- افزایش تنفس
- دردی که از جای دیگری به جلوی قفسه ی سینه تیر میکشد.
هیچ کدام از علائم ذکر شده وجود مشکل قلبی را به طور کامل نفی نمیکنند. این علائم تنها توسط پزشک متخصص باید برای تشخیص اینکه آیا مشکل قلبی در شما وجود دارد یا خیر مورد استفاده قرار گیرد.
تشخیص درد قفسه ی سینه؟
در صورتی که حس میکنید حمله ی قلبی به شما دست داده به اورژانس مراجعه کنید. به خصوص اگر این درد جدید، غیرقابل توصیف بوده و تنها چند دقیقه طول کشیده است. پزشک از شما سوالاتی برای درد قلب چگونه است؟ و تشخیص خواهد پرسید.
تست های تشخیصی:
نوار قلب
- تست خون: سطوح آنزیم های قلبی یا بسته به شرایط موارد دیگر را بررسی میکند. هنگام آسیب به بافت قلب یک سری مواد شیمیایی از سلول های مرده به خون ریخته میشود. اندازه گیری سطح آن توسط پزشک به تشخیص کمک میکند.
- گرافی قفسه سینه برای بررسی عروق، ریه و قلب
- اکوی قلب که با استفاده از امواج صوتی حرکات قلب را نشان میدهد
- MRI: برای بررسی آسیب به قلب یا آئورت
- تست استرس: برای بررسی عملکرد قلب هنگام فعالیت
- آنژیوگرام: تصویر دقیق عروق قلبی را نشان میدهد.
درمان درد قلب
در این بخش تنها به روش های درمان بیماری های قلبی که منجر به ایجاد درد قفسه ی سینه که فرد آن را به شکل درد قلبی حس میکند، میپردازیم.
- دارو درمانی:
- نیتروگلیسیرین:در ابتدا به شما ممکن است نیتروگلیسیرین یا قرص زیرزبانی داده شود که سریعا عروق را منبسط کرده و باعث بهبود خونرسانی به بافت های در معرض خطر میشود.
- رقیق کننده ی خون یا ضد لخته: مانند آسپرین. برای جلوگیری از ایجاد لخته و متعاقبا انسداد عروق.برخی از مشکلات قلبی ممکن است باعث افزایش احتمال تولید لخته در بدن شوند. برای مثال در فیبریلاسیون دهلیزی خون درون دهلیز قلبی میلرزد و تا حدی دچار سکون میشود. این حالت بستر مناسبی برای ایجاد لخته بوده و به سمت ریه فرستاده میشود. همچنین افرادی که دریچه ی قلب خود را تعویض نموده اند دائما در معرض واکنش های التهابی و ایجاد لخته هستند. این افراد نیز باید از ضدلخته استفاده کنند.
- داروهای کاهش دهنده ی چربی خون: مانند آترواستاتین. اگر علت انسداد عروق قلب پلاک های چربی باشد، علاوه بر درمان انسداد ایجاد شده، باید از شکل گیری مجدد آنها جلوگیری شود. برای همین پزشکان با این دارو ها چربی خون را کاهش میدهند. البته که فرد در کنار اینها باید مصرف چربی خود را محدود کند.
- داروهای ضد فشار خون: فشار خون باعث ایجاد فشار مضاعف بر قلب میشود.
- آنتی بیوتیک: در بین بیماری های قلب عفونت اجزای مختلف آن نیز توسط آنتی بیوتیک درمان میشود.
- کاتتر قلبی: با استفاده از استنت یا بالون عروق مسدود باز شده و خونرسانی مجدد برقرار میشود. در این روش ماده ای به نام ماده حاجب از طریق عروق ران پا به بدن تزریق میشود. این باعث میشود عروق قلب هنگامی که ماده حاجب از آنها عبور میکند، زیر دستگاه تصویر برداری واضح باشند.
- بازسازی عروق قلبی به روش جراحی: بای پس کرونر نیز نام دارد.
سخن پایانی
درد قلب دردی است که در محل قرار گیری قلب در قفسه ی سینه حس میشود. در اغلب اوقات این درد در واقع از خود قلب منشا نمیگیرد و علل آن معمولا کشنده نیستند، اما از آنجایی که حمله ی قلبی ای که منجر به ایجاد درد در این ناحیه شده بسیار خطرناک است، مراجعه به متخصص قلب جهت رد وجود بیماری های قلبی منطقی به نظر می آید. خصوصا در افرادی که عوامل خطر بیماری قلبی دارند مانند افراد سیگاری، سن بالا، سابقه ی فشار خون، دیابت، چربی خون بالا، مردان و غیره. درمان قلب درد در مواقعی که مشکل قلبی ایجاد کننده ی آن است در این مقاله آورده شد و بسته به شدت درگیری و وضعیت جسمی فرد و محل درگیری متفاوت است. نوع درمان میتواند دارویی یا جراحی باشد. توجه کنید که اصلاح سبک زندگی، ورزش، اصلاح تغذیه، محدود کردن نمک غذا و حذف نمک از سر سفره از قبیل اعمال بسیار سودمند برای جلوگیری از ابتلا به بیماری قلبی میباش.
مرکز تخصصی ما با داشتن کادری مجرب، پیش از ملاقات با پزشک شما را با بیماری آشنا کرده و در مورد شیوه های درمان بیماری به شما مشاوره می دهد. این مرکز تخصصی دارای بهترین متخصصان قلب و عروق می باشد که در یک مجموعه گرد هم آمده اند.
پس می توانید با خیال راحت به این مرکز مراجعه کنید و از خدمات آن بهره ببرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی بیشتر با خدمات مرکز تخصصی قلب دکتر ضربان می توانید به صفحه تماس با ما مراجعه فرمایید.