آنچه لازم است در مورد احساس درد قلب بارداری بدانید
بارداری می تواند عامل انواع مختلف درد و احساس ناراحتی در بسیاری از قسمتهای بدن باشد. یکی از این موارد، درد قلب در بارداری است.
در اکثر موارد، علت این درد می تواند ریفلاکس معده، فشار بر روی جنین در حال رشد و دیگر دلایل بی خطر باشد. اما در موارد بسیار نادری، درد قلب بارداری ممکن است نتیجه یک مشکل قلبی عروقی باشد.
از آنجاییکه عارضه قلبی ممکن است پیامدهای فاجعه باری به دنبال داشته باشد، در صورتیکه به موقع تشخیص و درمان نشود می تواند حوادث جبران ناپذیری برای مادر و جنین بوجود بیاورد.
در این مقاله به بررسی عوامل خطر، مدیریت، تشخیص و درمان عوارض ناشی از درد قلب بارداری می پردازیم.
فهرست مطالب
دلایل جزئی و کم خطر برای درد قلب بارداری
زنان در دوران بارداری ناراحتیهای زیادی را تجربه می کنند، اما بعضی از آنها مربوط به قلب و نشانه هایی از بیماریهای قلبی است. از جمله:
- تپش قلب
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تنفس هنگام خواب
- خستگی
- غش
برخی از این علائم اگرچه می توانند نگران کننده باشند اما معمولا مشکل جدی ای ایجاد نمی کنند. با این وجود برای تشخیص اهمیت درد قلب در بارداری بهتر است در طول دوران بارداری خود با یک متخصص قلب خوب در ارتباط باشید. در ادامه به تعدادی از این علائم بی خطر که منجر به درد قلب در بارداری می شوند، اشاره می کنیم.
-
رشد جنین در رحم
وقتی جنین رشد می کند و در نتیجه رحم بزرگ می شود به اعضای اطراف آن مثل معده و ریه فشار وارد می شود. این فشار، باعث احساس درد در قلب و قفسه سینه می شود که در سه ماهه دوم و سوم بارداری بیشتر احساس می شود. از پیامدهای دیگر این فشار، رفلاکس معده، احساس تنگی نفس و بالا رفتن ضربان قلب است. همچنین باعث می شود مادر به هنگام غذا خوردن زودتر احساس سیری کند.
-
ریفلاکس معده یا سوزش سردل
در هنگام غذا خوردن، برای ورود غذا به معده، دریچه بین مری و معده باز می شود. در حالتی که فرد در حال غذا خوردن نیست این دریچه بسته می شود تا جلوی برگشت غذا و اسید معده به مری را بگیرد. اما وقتی این دریچه بسته نشود اسید معده برمی گردد که اصطلاحاً ریفلاکس معده گفته می شود.
در دوران بارداری، به دلیل افزایش سطح هورمون پروژسترون، دریچه معده شل می شود و در نتیجه تا حدودی محتویات و اسید معده به مری بر می گردد و احساس سوزش سر دل و سوزش در دهان و گلو را بوجود می آورد. دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن این مورد را تشدید می کند.
می توانید برای رفع این مشکل موارد زیر را به کار ببندید:
بعد از غذا خوردن بلافاصله دراز نکشید و حتی الامکان در حالت ایستاده باشید
وعده های غذاییتان را کوچکتر کنید
چنانچه مشکل برطرف نشود، برای رهایی از این درد و رفع اسید معده پزشکتان ممکن است داروی آنتی اسید برایتان تجویز کند.
دلایل جدی که باعث درد قلب بارداری می شوند
علت درد قلب در بارداری می تواند ناشی از یک مورد جدی باشد و ممکن است سلامتی را به خطر اندازد از جمله حمله قلبی و یا پره اکلامپسی. در این بخش موارد مختلف و علائم آنها را می آوریم.
- پره اکلامپسی: علت درد شانه و درد قلب در بارداری می تواند علامت یک مشکل جدی به نام پره اکلامپسی باشد که در مواردی ممکن است جان مادر و جنین را به خطر بیندازد. این عارضه که در درصد کمی از زنان دیده می شود از هفته بیستم به بعد اتفاق می افتد. پره اکلامپسی معمولا بعد از زایمان برطرف می شود ولی در برخی از زنان همچنان ادامه خواهد داشت. در مواردی نیز ممکن است در طول بارداری این مشکل را تجربه نکنند اما علائم آن بعد از زایمان شروع شود.
علت دقیق پره اکلامپسی مشخص نیست اما دلایلی که شاید بتوان به آن نسبت داد شامل:
- فشار خون بالا (فشار خون ناشی از بارداری یا مزمن)
- کافی نبودن جریان خون در رحم
- رژیم غذایی نامناسب
- آسیب وارد شده به جداره عروق
- مشکلات سیستم ایمنی بدن
هستند. علائمی که شخص در این عارضه ممکن است تجربه کند عبارتند از:
- سوزش سر دل که با مواردی که در بالا گفته شد (تغییر در سبک زندگی یا مصرف داروی آنتی اسید) برطرف نشود
- سر دردهای ادامه دار
- سر درد و استفراغ شدید
- فشار خون بالا
- پروتئین داخل ادرار
- اختلالاتی در دید
- اضافه وزن ناگهانی
- متورم شدن صورت و دست به صورت ناگهانی
- احساس درد در بالای شکم و طرف راست و یا زیر دنده ها
همچنین از علائم دیگر آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اکلامپسی (حملات تشنج شخص مبتلا به پره اکلامپسی است که در این حالت باید به حاملگی خاتمه داد)
- پارگی گلبول قرمز
- تعداد پلاکت پایین
- تعداد پایین آنزیم کبدی
همانطور که گفته شد این یکی از موارد جدی تجربه درد قلب بارداری است و در صورت بروز، خطر جدی برای مادر و جنین ایجاد می کند. اگرچه این مورد تنها در درصد کمی از زنان باردار دیده می شود اما از آنجاییکه تنها راه تشخیص آن انجام آزمایشات پزشکی است، ضروری است که زنان باردار در طول دوران بارداری خود تحت نظر یک متخصص زایمان و یک متخصص قلب خوب قرار بگیرند.
-
بیماری قلبی یا حمله قلبی
یک علت جدی اما نادر از درد قلب بارداری، حمله قلبی است. در دوران بارداری برای رشد جنین لازم است میزان خون بدن زیاد شود. برای پمپاز کردن این خون اضافه، ضربان قلب بالاتر می رود. بنابراین فشار مضاعفی که قلب متحمل می شود احتمال بروز حمله قلبی را از حالت عادی بیشتر می کند. افرادی که از قبل سابقه مشکلات قلبی را دارند احتمال بروز حمله قلبی در آنها بیشتر است.
در سال 2018 در آمریکا مطالعه ای بر روی زنانی صورت گرفت که به دلیل عوارض بارداری در بیمارستان بستری بودند. نتایج نشان داد که از هر صد هزار نفر در 8.1 آنها، سکته قلبی اتفاق افتاده بود.
علائم زیر در دوران بارداری می توانند نشانه ای از بیماریهای قلبی باشند و در صورت مشاهده هر کدام باید حتما به پزشک مراجعه کرد؛
- احساس درد قلب در بارداری
- بالا بودن ضربان قلب
- خستگی شدید
- سرفه های مزمن
- مشکلات حاد تنفسی
- از حال رفتن و غش
- تورم بیش از اندازه
- اضافه وزن بیش از اندازه
برای درد قلب بارداری چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
طبق آنچه در این مقاله گفتیم معمولاً درد قلب بارداری بی خطر است. اما از آنجاییکه دوران بارداری دوران مهمی است، توصیه می شود با دیدن هر گونه علائم جدید و آزاردهنده حتماً به پزشک مراجعه کنید.
بنابراین به دلیل احتمال وجود عارضه جدی، برای اطمینان از سلامتی مادر و جنین با احساس درد قلب در بارداری لازم است به پزشک مراجعه کنید و آزمایشات لازم را برای تشخیص انجام دهید.
همچنین در صورت تشخیص پره اکلامپسی و یا دیگر مشکلات قلبی، باید تحت مراقبت های فوری پزشکی قرار بگیرید. همچنین زنان باردار که درد قلب بارداری را تجربه می کنند، باید علائم حمله قلبی را بشناسند و به محض داشتن هر یک از علائم به اورژانس مراجعه کنند. این علائم به شرح زیر هستند:
- احساس ناراحتی و درد در قلب
- احساس درد در فک، پشت، یک یا دو بازو و یا معده
- عرق سرد
- تنگی نفس (گاهی همراه با احساس ناراحتی در سینه)
- احساس فشار در وسط سینه که ظاهر و حذف می شود یا بیشتر از چند دقیقه باقی بماند
- حالت تهوع
علائمی که در اواخر بارداری و تا چند ماه بعد باید مراقبت کرد
- درد قلب در بارداری و بعد از آن
- ضربان قلب بالا
- تورم یا افزایش وزن شدید
- خستگی شدید
- غش
- سرفه مداوم
- تنگی نفس شدید (مخصوصاً هنگام خوابیدن)
چه موقع به اورژانس مراجعه کنیم؟
- اگر تنگی نفس شدید و یا درد قلب در بارداری را به طور مداوم تجربه کردید
- اگر هر کدام از علائم حمله قلبی را داشتید.
تا جایی که ممکن است یک نفر همراه خود داشته باشید.