شریعتی ، بالاتر از میرداماد ، خیابان منظرنژاد ، پلاک53 ، واحد9،کلینیک قلب دکتر ضربان
فشار خون پایین چند روی چند است؟

فشار خون پایین چند روی چند است؟

آیا به تازگی دچار مشکل فشارخون پایین شده‌اید و مدام احساس ضعف دارید؟ اگر تا همینجا جواب شما مثبت است از شما می‌خواهیم تا انتهای این مطلب درمورد فشارخون و پاسخ به اینکه فشار خون پایین چند روی چند است؟ همراه کلینیک قلب دکتر ضربان باشید.

اگرچه به صورت مرسوم فشار سیستولیک زیر 9 و فشار دیاستولیک زیر 6 باشد به عنوان فشار پایین گفته می‌شود، اما اتفاق نظری بین پزشکان وجود ندارد و معمولا فشارخون پایین را وقتی مهم می‌دانند که با علائمی همراه باشد. اما اگر به صورت دائم فشار خون ۹ روی ۶ باشد نیازمند بررسی می‌باشد. گاهی اوقات فشارخون پایین می‌تواند ناشی از یک بیماری زمینه‌ای باشد که اگر از آن مطلع نباشید، به مشکلات زیادی دچار می‌شوید و لازم است سریعا به منظور تشخیص و درمان به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. ما در این مقاله قصد داریم تا در مورد اینکه فشار خون پایین چند است؟ بیشتر صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.

فشار پایین چند روی چند است؟

تماس و نوبتدهی
مشکل فشار خون دارید
برای تماس، دریافت مشاوره و اخذ نوبت کلیک کنید

فشار پایین چند روی چند است؟

در پاسخ به این سوال می‌توان گفت عدد فشار پایین یا عدد افت فشار شرایطی است که فشار سیستولیک(بالا) و دیاستولیک(پایین) به ترتیب به زیر 90 و 60 (میلی متر جیوه) می‌رسد. فشار معمولاً بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری می‌شود و فشار طبیعی معمولاً کمی کمتر از 120/80 میلی متر جیوه است.

داشتن فشار پایین همیشه نگران کننده نیست. با این حال، افت فشار مزمن می‌تواند باعث کمبود جریان خون در مغز، ایجاد سرگیجه، خاموشی یا از دست دادن هوشیاری شود، و حتی ممکن است در موارد شدید زندگی را تهدید کند.

در بیشتر مواقع، فشار پایین نشانه مشکلات دیگری، مانند تجمع پلاک، اختلال قلبی یا بیماری‌های مربوط به پیری است که توجه به علائم فشار خون در مراحل اولیه را ضروری می‌کند.

انواع فشار خون پایین

افت فشار به چند نوع عمده طبقه بندی می‌شود و این شامل درمان‌های مختلف فشار پایین خون توسط پزشکان قلب و عروق می‌شود.

انواع فشار خون پایین

این طبقه بندی به صورت زیر است:

1.فشار خون پایین در بارداری

فشار پایین خون در دوران بارداری بسیار رایج است. در بیشتر موارد، فشار پایین مشکلات جدی ایجاد نمی‌کند و سطح فشار پس از تولد نوزاد به حد طبیعی می‌رسد. در برخی موارد، فشار پایین می‌تواند برای مادر و نوزاد بسیار خطرناک باشد.

2.افت فشار خون وضعیتی

به این نوع افت فشار، فشار ارتواستاتیک گفته می‌شود و در صورت کاهش غیر طبیعی فشار هنگام ایستادن ناگهانی، تشخیص داده می‌شود. اگر شخصی که دراز کشیده یا نشسته است بایستد و قلب قادر به تنظیم جریان خون متناسب با وضعیت بدن نباشد، می‌تواند منجر به کمبود خون‌رسانی کافی به مغز و علائم فشار پایین خون مانند سرگیجه یا حتی از دست دادن هوشیاری شود.

استفاده از داروهای خاص، و همچنین یک بیماری پزشکی زمینه‌ای مانند بیماری قلبی یا کبدی باعث می‌شود قلب و سیستم غدد درون ریز تحت تأثیر قرار گیرند و بنابراین نمی‌توان بلافاصله افت فشار در حین ایستادن را جبران کرد.

3.سنکوپ نوروکاردیوژنیک (حمله وازوواگال)

از دست دادن هوشیاری، ضربه مغزی و غش کردن به دلیل افت شدید فشار می‌تواند به دلیل عدم دریافت سیگنال‌های صحیح  مغز و قلب از سیستم عصبی باشد، که باعث می‌شود رگ‌های خونی قادر به گشاد شدن یا انقباض برای حفظ فشار نرمال خون نباشند. این امر به عنوان افت فشار سنکوپ نوروکاردیوژنیک یا سنکوپ وازوواگال نیز شناخته می‌شود.

4.افت فشار خون بعد از غذا

گاهی اوقات خوردن یک وعده غذایی زیاد می‌تواند باعث فشار پایین شود زیرا در این زمان جریان خون به دستگاه گوارش افزایش می‌یابد و باعث گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شود. به طور معمول، قلب خون بیشتری را برای حفظ فشار پمپاژ می‌کند، اما در افرادی که علائم فشار پایین دارند، این اتفاق نمی‌افتد و در عوض، آن‌ها خستگی و سرگیجه را تجربه می‌کنند.

بنابراین در پاسخ به سوال فشار پایین چند روی چند است؟ انواع طبقه بندی مربوط به فشار پایین را دریافتیم.

چه عواملی باعث فشار خون پایین می‌شود؟

فشار خون یکی از علائم حیاتی است که برای تعیین سلامت فرد، همراه با ضربان، میزان تنفس و دمای بدن محاسبه می‌شود. این فشار ناشی از انقباض و انبساط قلب هنگام تصفیه خون و تبادل گازهای حامل است.

شبکه‌ای از رگ‌های خونی، خون را به قلب و بقیه نقاط بدن می‌رساند و اگر به دلایل خاصی حجم خون پمپاژ شده کم شود، باعث افت فشار و در نتیجه کمبود اکسیژن و تغذیه کافی می‌شود.

چه عواملی باعث فشار خون پایین می‌شود؟

در ادامه پاسخ به سوال فشار خون پایین چند است؟ می‌توان به دلایل پزشکی که منجر به فشار پایین خون می‌شوند اشاره کرد:

1.بارداری:

نوسانات فشار خون در دوران بارداری غیر طبیعی نیست زیرا سیستم گردش خون بدن دچار انبساط می‌شود و در تولید برخی هورمون‌ها تغییراتی ایجاد می‌شود، بنابراین فشار پایین خون در این زمان شایع است و بلافاصله پس از زایمان به حالت طبیعی برمی‌گردد، اما در صورت ایجاد علائم شدیدتر باید به بهترین فوق تخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

2.بیماری قلبی:

قلب سالم قادر است پس از دریافت سیگنال از مغز، با پمپاژ مقدار اضافی، هر افت فشار را جبران کند. حملات قلبی، انسداد شریانی در قلب یا دریچه‌های قلب، قلب را قادر به تأمین جریان خون ثابت نمی‌سازد و ممکن است باعث فشار پایین خون شود.

3.عدم تعادل هورمونی:

سیستم غدد درون ریز بر چندین مکانیسم در بدن سالم تأثیر می‌گذارد و این عدم تعادل در تولید هورمون‌ها باعث افت فشار می‌شود. بیماری تیروئید و تزریق انسولین اغلب به عنوان دلایل فشار پایین خون ذکر می‌شود.

4.کم خونی:

کمبود مواد مغذی مانند ویتامین B-12، آهن، اسیدهای چرب امگا 2 و 3 و فولات در بدن منجر به کاهش تولید سلول‌های قرمز خون می‌شود و بر توانایی خون در حمل اکسیژن کافی تأثیر می‌گذارد. بنابراین استفاده از یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند این مشکل را تا حد زیادی جبران کند.

5.بیماری کلیوی:

کلیه‌ها تعادل کافی مواد مغذی و آب را برای کمک به جریان خون حفظ می‌کنند. با این حال، بیماری کلیوی می‌تواند منجر به عدم تعادل الکترولیت‌ها و انقباض رگ‌های خونی شود و مانع جریان خون شود.

بیماری کلیوی

6.بیماری سپتی سمی:

این مشکل، یک علت نادر اما شناخته شده برای فشار پایین خون است که به دلیل شوک ناشی از عفونت شدید و  ورود  آن عفونت به جریان خون رخ می‌دهد.

7.آنافیلاکسی:

یک واکنش شدید به یک ماده حساسیت زا می‌تواند باعث ایجاد فشارهای نامناسب قلب و جلوگیری از جریان خون و ایجاد علائم فشار پایین خون شود.

8.عوارض جانبی دارو:

برخی از داروها برای بیماری‌های قلبی، فشار بالای خون یا افسردگی می‌توانند باعث گشاد شدن رگ‌های خونی و در نتیجه افت فشار ناگهانی شوند. بیشتر اوقات، فشار پایین خون در بیمارانی که این داروها را مصرف می‌کنند، یک عارضه جانبی خفیف از دارو است و جای نگرانی نیست.

حال که پاسخ را دریافتیم به علائم فشار پایین خون اشاره می‌کنیم:

علائم فشار خون پایین

اگر فشار پایین خون حاد نباشد، اثرات فشار پایین خون در بسیاری از افراد با علائم بروز نمی‌کند. اما بیماران مبتلا به فشار مزمن این علائم را تجربه می‌کنند:

  1. سبکی سر یا سرگیجه
  2. حالت تهوع
  3. خستگی مزمن
  4. عرق سرد پوست
  5. تپش قلب
  6. تنفس کم و سریع
  7. گیجی
  8. از دست دادن هوشیاری، ضربه مغزی
  9. نبض ضعیف

برای بررسی جامع علائم فشار خون پایین کلیک کنید.

علائم فشار خون پایین

تشخیص فشار خون پایین

حال برای اینکه بدانیم فشار پایین چند روی چند است، باید با استفاده از فشارسنج، فشار بیمار گرفته شود. البته به این مورد در ابتدای متن اشاره شده است که فشارخون پایین چند روی چند است؟

یک ابزار آشنا برای تشخیص فشار خون پایین، فشار سنج است که دارای یک کاف بادی است که دور بازو بسته می‌شود. این کاف باید اندازه مناسبی داشته باشد زیرا یک کاف خیلی بزرگ یا خیلی کوچک منجر به اندازه گیری اشتباه می‌شود.

ضربان نبض نیز شاخص مهمی برای هرگونه ناهنجاری در فشار است و ممکن است یک پزشک علاوه بر اندازه گیری فشار، به طور مکرر نبض شما را نیز اندازه گیری کند. به عنوان مثال فشار پایین خون و ضربان قلب بالا کاملا با یکدیگر در ارتباط هستند. ضربان قلب سریع و کم عمق ممکن است نشان دهنده ناتوانی قلب در پمپاژ خون کافی از طریق بدن باشد.

گاهی اوقات، ممکن است از نوار قلب نیز برای اندازه گیری دقیق ضربان قلب استفاده شود، یا آزمایش قند خون برای تعیین علائم یا اثرات فشار پایین تجویز شود. همچنین ممکن است برای بررسی افت فشار ارتواستاتیک، از “تست شیب” که تغییر حالت بدن بیمار در حالت دراز کشیده را روی میز شبیه سازی می‌کند نیز استفاده شود.

درمان فشار خون پایین

اگر بیماری فشارخون پایین با دیگر بیماری‌ها در ارتباط نباشد، معمولاً به راحتی درمان می‌شود، در این قسمت به درمان‌های ساده پرداختیم که به داروی زیادی احتیاج ندارد. اغلب اوقات، ممکن است رژیم کم فشار خون تجویز شود یا تغییر در سبک زندگی ضروری باشد. توصیه‌های معمول عبارتند از:

درمان فشار خون پایین

شما می‌توانید برای بررسی کامل‌تر درمان فشار خون پایین کلیک کنید.

افزایش مصرف آب

کمبود آب بدن می‌تواند باعث عدم تعادل الکترولیت‌ها شود که منجر به علائم فشار پایین می‌شود، بنابراین آب زیاد بنوشید.

افزایش سدیم در رژیم غذایی

آجیل‌های شور، پنیرها و ماهی‌ها و گوشت‌های پخته شده دارای سدیم زیادی هستند و در صورت کم شدن فشار به تثبیت فشار کمک می‌کند. باید مراقب بود که در این کار زیاده روی نکنید و تعادل حفظ شود.

محدود کردن مصرف الکل

مصرف الکل می‌تواند باعث نوسان ضربان قلب شود و محدود کردن مصرف آن برای مدتی به کاهش علائم فشار پایین در افراد سالم کمک می‌کند.

ورزش

ورزش‌های سبک که فشار زیادی به بدن وارد نمی‌شود، به بهبود گردش خون در بدن کمک می‌کند و قلب را سالم نگه می‌دارد و منجر به باقی ماندن فشارخون در سطح نرمال می‌شود.

مراقبت در هنگام تغییر وضعیت

کاهش فشار خون را می‌توان با هوشیاری نسبت به نحوه ایستادن و نشستن، کاهش داد. اجتناب از حرکت‌های تند و ناگهانی بدن باعث ثابت ماندن فشارخون می‌شود.

وعده‌های غذایی مکرر و کوچک با کربوهیدرات کمتر

نکته دیگر در رژیم فشار خون افزایش تعداد و دفعات وعده‌های غذایی، اما کاهش اندازه وعده‌های غذایی است. این متابولیسم بدن را ثابت می‌کند و به کاهش علائم فشار کمک می‌کند.

قطع هرگونه داروی تشدید کننده

اگر مشاهده شود که مصرف برخی داروها باعث افت فشار خون می‌شود، ممکن است پزشک جایگزینی برای دارو یا حتی قطع مصرف آن تا تثبیت فشار تجویز کند.

پیشگیری از افت فشار خون

با رعایت نکاتی که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت، با روش‌های پیشگیری از فشار خون پایین آشنا خواهید شد:

  1. از رژیم غذایی نسبتاً پر نمک استفاده کنید.
  2. به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
  3. وقتی هوا گرم است، بدن خود را هیدراته نگه دارید.
  4. برای بهبود گردش خون به طور منظم ورزش کنید.
  5. هنگام خواب سر خود را بالا بیاورید.
  6. اجسام سنگین را بلند نکنید.
  7. برای مدت طولانی از آب داغ استفاده نکنید.
  8. وعده‌های کوچک را بیشتر بخورید.

 

فشار پایین چند است ؟

فشار خون پایین(هیپوتانسیون) زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون سیستولیک حدود 90 میلی‌متر جیوه و کمتر از آن باشد، و فشار خون دیاستولیک نیز 60 میلی‌متر جیوه یا کمتر از آن باشد. این وضعیت می‌تواند بخاطر دلایل متنوعی رخ دهد. برخی از این علل عبارتند از: مشکلات قلبی، اختلال‌های غدد درون ریز، کم آبی، کم خونی و ناسازگاری برخی داروها با بدن، در صورت مواجه شدن با افت ناگهانی فشار خون توصیه می‌شود سریعا به پزشک مزاجعه کنید.

فشار پایین چند است

سوالات متداول

پایین ترین فشار چند است؟

پایینترین فشار خونی که فرد ممکن است به آن برسد بستگی به شرایط خود فرد دارد، در حالت کلی فشار خون ممکن است به مقداری حدود ۷۰/۴۰ میلیمتر جیوه یا حتی کمتر هم برسد. اما این مقدار ممکن است در هر فردی متفاوت باشد.

فشار خون ۹ روی ۶ چگونه است؟

این فشار خون از نظر طبیعی خارج است و به عنوان یک فشار خون پایین تشخیص داده می‌شود و می‌تواند نشان دهنده مشکلاتی مانند شوک، فعالیت خونی کم یا مشکلات قلبی باشد. در صورت داشتن این مشکل به پزشک مراجعه کنید.

آیا فشار خون 8 خطرناک است ؟

بله، این فشارخون خطرناک است. این مقدار از نظر طبیعی پایین‌تر از حدمعمول است و ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی باشد. توصیه می‌شود حتما به پزشک مراجعه کنید.

عدد فشار خون پایین چند است؟

عدد فشار خون در زمانی که پایین محسوب می‌شود، متغیر است به طوری که عدد فشار سیستولیک کمتر از 90 میلی‌متر جیوه و عدد فشار دیاستولیک کمتر از 60میلی‌متر جیوه را شامل می‌شود.

تماس و نوبتدهی
مشکل فشار خون دارید
برای تماس، دریافت مشاوره و اخذ نوبت کلیک کنید

سخن پایانی

همانطور که توضیح داده شد، سوالی که برای خیلی از افراد پیش می‌آید این است که فشار خون پایین چند روی چند است؟ در پاسخ باید گفت ضربان قلب پایین یا برادی کاردی می‌تواند نگران کننده باشد، به خصوص اگر با علائم دیگری مانند سرگیجه، خستگی یا تنگی نفس همراه باشد درمان ضربان قلب پایین به علت آن بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است نیازی به درمان نباشد. در موارد دیگر، ممکن است نیاز به تغییر در سبک زندگی، داروها یا دستگاه‌های پزشکی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید